A raguról általában mindenkinek egy húsos étel jut rögtön az eszébe, de zöldségekből is készíthetünk egy finom ragut. Én most zsenge cukkiniből és patisszonból készítettem, könnyű, nyári, ízletes fogás, csak ajánlani tudom.
Ha kellően zsenge zöldségeket választunk, meg sem kell hámozni őket, a wokban gyorsan roppanósra párolódnak, marad egy kis tartásuk a héjnak köszönhetően. Túlfőzni nem érdemes, mert úgy kevésbé élvezetes… A vége felé egy doboznyi mascarponét adtam hozzá, ennek köszönhetően jó krémes és szaftos ragut kapunk.
Köretet ízlés szerint készíthetünk, én most bulgurral tálaltam, de jól illik hozzá a kuszkusz vagy éppen a barna rizs is, ha egészségesebb fogásra vágyunk, de akár tésztával tálalva is finom.
Zöldséges ragu
Hozzávalók:
Elkészítés: A patisszont, a cukkinit és a paradicsomot vágjuk fel kisebb kockákra. Zsengét válasszunk, és akkor héjával együtt kockázhatjuk. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A petrezselyemzöldet szintén vágjuk apróra.
Egy wokban vagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. Amikor már kissé összeesett, adjuk hozzá a felkockázott patisszont, majd pár perc után a cukkinit is. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a szerecsendióval, majd félig lefedve pároljuk roppanósra a zöldségeket.
Amikor a zöldségek már roppanósra párolódtak, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd adjuk hozzá a mascarponét is. Óvatosan forgassuk össze, majd pároljuk még pár percig. Közben kóstoljuk, és ha szükséges, ízesítsünk utána. Végül adjuk hozzá a szintén felkockázott paradicsomot, majd óvatosan forgassuk, rázogassuk össze, majd pároljuk még 1-2 percig. Ezután vegyük le a tűzről, fedjük le, és tálalásig tartsuk melegen.
Bulgur
Hozzávalók:
Elkészítés: A bulgurt kétféleképpen készíthetjük el.
1. A bulgurt öntsük fel a dupla mennyiségű vízzel, majd sózzuk, és keverjük össze. Ezután lassú tűzön addig főzzük, míg teljesen magába szívja az összes vizet, és megpuhul.
2. Ízlés szerint a bulgurt felönthetjük forró, sós vízzel, majd fedjük le, és addig hagyjuk, míg teljesen felszívja az összes vizet.
Én felöntöttem a meleg-sós vízzel, majd lefedtem a jénai tálat, betettem a mikróba, és 300 watton 25 perc alatt készre főztem.
Tálaláskor szedjük a bulgurt tányérra, majd kanalazzuk rá a zöldséges ragut, és úgy kínáljuk.