Írd be, mit keresel:

Tejberizs „light” nagyon krémesen, nyers gyümölcsraguval

Ázsiában sokfelé kedvelt desszert a jól behűtött kókusztejes tejberizs, amit leggyakrabban mangóval tálalnak. A laktóz- és gluténérzékenyeknek ideális hűsítő finomságot hazai idénygyümölccsel is elkészíthetjük – például fűszeres sárgadinnyekompóttal.

Cookta - 2017.07.11.
Tejberizs „light” nagyon krémesen, nyers gyümölcsraguval

A sárgadinnyét leginkább csak magában esszük, kockázva vagy karalábévájóval golyóbisokká formázva, pedig ha jó érett, akkor nagyon aromás gyümölcs, és megérdemli, hogy sütés nélküli desszertekhez is felhasználjuk. Nyers „ragut” vagy „kompótot” is készíthetünk belőle, ha egy kis mézzel és citromlével meglocsoljuk, a magas víztartalmú gyümölcs finom levet enged, némi kis fűszerrel így már kész is a gyümölcsragu. Mi most gyömbért és bazsalikomot adtunk hozzá, a végeredmény pedig isteni!

A kókuszos tejberizshez az ázsiai módszer szerint egy éjszakára beáztattuk a rizst, így kellően ragacsosra, krémesre fő vízben is, majd a főzés végén kerül bele a sűrű kókuszkrém és a cukor – de akár sztéviával, más cukorpótlóval is édesíthető, és bátran nevezhető egészséges és alakbarát desszertnek ez a remek pohárkrém.

Kókuszos tejberizs bazsalikomos-gyömbéres sárgadinnyével

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs (2,5 dl)
  • 2 dl kókuszkrém
  • 3 evőkanál kókuszreszelék
  • 10 dkg porcukor vagy 5 dkg sztévia
  • csipet só
  • 1/2 kisebb sárgadinnye
  • maréknyi friss bazsalikom
  • diónyi gyömbér
  • 3 evőkanál méz
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés: A rizst dupla mennyiségű vízbe áztatjuk egy éjszakára. Másnap átöblítjük, majd másfélszeres mennyiségű vízben egy csipet sóval és a kókuszreszelékkel takarékon addig főzzük, míg a vizet felissza és megpuhul a rizs. A tűzről levéve hozzáadjuk a porcukrot és a kókuszkrémet, alaposan összekeverjük, majd letakarva hűlni hagyjuk.

A sárgadinnyét cikkekre vágjuk, a héját levágjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a felaprított bazsalikomot és a meghámozott, felszeletelt dinnyét, meglocsoljuk a citrom levével és a mézzel, összeforgatjuk, és legalább fél órát pihentetjük, hogy a dinnye egy kis levet eresszen, és átvegye a fűszerek aromáit.

A jól lehűtött kókuszos tejberizst kelyhekbe vagy tálkákba szedjük, és a fűszeres dinnyés „kompótot” a tetejére kanalazva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.