Ázsiában sokfelé kedvelt desszert a jól behűtött kókusztejes tejberizs, amit leggyakrabban mangóval tálalnak. A laktóz- és gluténérzékenyeknek ideális hűsítő finomságot hazai idénygyümölccsel is elkészíthetjük – például fűszeres sárgadinnyekompóttal.
A sárgadinnyét leginkább csak magában esszük, kockázva vagy karalábévájóval golyóbisokká formázva, pedig ha jó érett, akkor nagyon aromás gyümölcs, és megérdemli, hogy sütés nélküli desszertekhez is felhasználjuk. Nyers „ragut” vagy „kompótot” is készíthetünk belőle, ha egy kis mézzel és citromlével meglocsoljuk, a magas víztartalmú gyümölcs finom levet enged, némi kis fűszerrel így már kész is a gyümölcsragu. Mi most gyömbért és bazsalikomot adtunk hozzá, a végeredmény pedig isteni!
A kókuszos tejberizshez az ázsiai módszer szerint egy éjszakára beáztattuk a rizst, így kellően ragacsosra, krémesre fő vízben is, majd a főzés végén kerül bele a sűrű kókuszkrém és a cukor – de akár sztéviával, más cukorpótlóval is édesíthető, és bátran nevezhető egészséges és alakbarát desszertnek ez a remek pohárkrém.
Kókuszos tejberizs bazsalikomos-gyömbéres sárgadinnyével
Hozzávalók:
Elkészítés: A rizst dupla mennyiségű vízbe áztatjuk egy éjszakára. Másnap átöblítjük, majd másfélszeres mennyiségű vízben egy csipet sóval és a kókuszreszelékkel takarékon addig főzzük, míg a vizet felissza és megpuhul a rizs. A tűzről levéve hozzáadjuk a porcukrot és a kókuszkrémet, alaposan összekeverjük, majd letakarva hűlni hagyjuk.
A sárgadinnyét cikkekre vágjuk, a héját levágjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a felaprított bazsalikomot és a meghámozott, felszeletelt dinnyét, meglocsoljuk a citrom levével és a mézzel, összeforgatjuk, és legalább fél órát pihentetjük, hogy a dinnye egy kis levet eresszen, és átvegye a fűszerek aromáit.
A jól lehűtött kókuszos tejberizst kelyhekbe vagy tálkákba szedjük, és a fűszeres dinnyés „kompótot” a tetejére kanalazva tálaljuk.