Az egyik legfrappánsabb desszert a morzsasüti: friss gyümölcs és édes morzsa egymásra rétegezve, pitetálban összesütve. Bámulatosan finom egyszerűsége ellenére is, amit most lédús barackkal és illatos málnával készítettünk...
Az angolok legendás desszertje a crumble, amit leggyakrabban almával készítenek, a morzsa pedig vaj, cukor és liszt keveréke. Az alapreceptet kicsit megvariálva a liszt helyett zabpehely és őrölt mandula került ebbe a receptbe, amitől illatosabb és ropogósabb lett a sült morzsa, az almát pedig a szezon két kedvence, a nektarin és a málna helyettesíti, nem is akármilyen párost alkotva, valamint egy maréknyi áfonya teszi a színét intenzívvé.
Vegán és laktózmentes módra is készíthetjük ezt a morzsasütit, ha a vaj helyett kókuszzsírral vagy kókuszvajjal dolgozunk, és a cukrot is kiválthatjuk más édesítővel, ha igazán alakbarát desszertre vágyunk. Most csupán egy kis vanília került bele fűszerként, mert a gyümölcsök kellemesen aromásak, de akár egy kis fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal is megbolondítható ez a csupa gyümölcs sütemény.
Málnás-barackos morzsasüti
Hozzávalók:
Elkészítés: Kevés vajjal kikenünk egy nagyobb vagy több kisebb piteformát. A barackot megmossuk, kimagozzuk, majd belekockázzuk a tálkákba, ezután rápotyogtatjuk a málnát és az áfonyát, és egyenletesen meghintjük a vaníliás cukorral, finoman összeforgatjuk.
A maradék vajat elmorzsoljuk a cukorral, az őrölt mandulával és a zabpehellyel, majd egyenletesen rászórjuk a morzsát a gyümölcs tetejére.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25–30 perc alatt megsütjük.
Langyosan vagy hidegen tálaljuk, extraként egy-egy gombóc vaníliafagyit adhatunk hozzá…