A legfinomabb paradicsomsaláta természetesen permanens vita tárgya lehet – kinek mi a finom, sőt a legfinomabb? De ez egy nagyon egyszerű, ugyanakkor szelíd, mégis karakteres változat, ami mindenhez jól illik, egy tisztes bécsi szelettel – vagyis vasárnapi rántott hússal – ugyanolyan tökéletes, mint egy könnyű, tökből készült zöldséges fasírttal.
Ennek a paradicsomsalátának nincs öntete, önmaga lesz saláta. Az alapja némi hagyma, ami lehet zsenge hagyma, lilahagyma, édeshagyma vagy újhagyma, kis sóval és pici olajjal pácolva, erre jön a felkockázott vagy szeletelt paradicsom. Csakis a szabadföldi, finom, aromás, lédús paradicsommal működik, ennek ölelésében a hagyma megpuhul és levet ereszt, ehhez 15 perc is elég, utána csak össze kell keverni, ízlés szerint fűszerezhető pár csepp ecettel, kis kakukkfűvel vagy petrezselyemmel, bazsalikommal meghintve maga az álom, a nyár maga salátába átlényegülve.
A tökfasírt egy könnyű, sütőben sült puffancs, ami főételnek és nassolnivalónak is ideális, diétás finomság. A tök az egyik legkalóriaszegényebb zöldségünk, nagyon magas a víz- és rosttartalma, így bármilyen fogyókúrába jól beilleszthető, megfelelő módon elkészítve. A lereszelt tök mellett itt csak tojás, kevés zabpehely és reszelt sajt került a pufiba, amit némi fűszer és chiamag egészített ki. Gyors, egyszerű, és a paradicsomsalátával tökéletes könnyű, nyári ebéd.
Sajtos tökpuffancs hagymás paradicsomsalátával
Hozzávalók:
Elkészítés: A tököt meghámozzuk, lereszeljük, enyhén besózzuk, és 10 percet állni hagyjuk.
Közben a hagymát meghámozzuk, negyedbe vágjuk, majd felszeleteljük, tálba tesszük, megsózzuk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal. A paradicsomot megmossuk, felkocckázzuk, a hagyma tetejére halmozzuk, félretesszük.
A tököt alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, a chiamagot és a reszelt sajtot, 2 gerezd zúzott fokhagymával, kakukkfűvel és frissen őrölt borssal fűszerezzük, hozzáöntjük a villával felvert tojásokat, és kézzel alaposan összemancsoljuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe gombócokat formázunk belőle, és 180 fokos sütőbe toljuk, 15–20 perc alatt pirosra sütjük.
A paradicsomsalátát a balzsamecettel meglocsoljuk és összeforgatjuk, majd a frissen kisült tökpuffancsokkal tálaljuk.