Írd be, mit keresel:

Lecsó nagyon paprikásan, ahogy a baszkok készítik

A lecsó a legnagyobb hazai nyári sztár, de az egyszerű paprikás-paradicsomos egytálétel mindenhol nagy kedvenc. Egyszerűségében a nagyszerűsége, és minden régió kicsit a maga ízlésére és jellegzetes alapanyagaira szabja. A piperade a baszk változat, és érdemes kipróbálni.

Cookta - 2017.07.17.
Lecsó nagyon paprikásan, ahogy a baszkok készítik

Akik a paprikásabb lecsó hívei, azok egyenesen imádni fogják a spanyol–francia határvidékén élő baszkok nemzeti ételét, pontosabban az ő lecsós fogásukat, a piperádot. Sok húsos paprika, kevés paradicsom, hagymás alap – eddig minden piperade azonos, de innentől kezdve lehet reggeli, könnyű ebéd egy kis tojással megküldve vagy köret, szósz egy frissen sült hússzelet mellé. Nagyon egyszerű, csupa zöldség, egy kis helyi, napon szárított sonkával és friss kenyérrel tökéletes nyári egytálétel – amit persze hazai sonkával kipótolva is érdemes megkóstolni.

Míg a magyaros lecsónál vita kérdése a paradicsom és a paprika aránya, addig a piperade esetén mindig a paprika a nyertes, ebből is a húsos, minél színesebb és édesebb fajta, a paradicsom csak egy kis szószt, szaftot ad ennek a nagyon zöldséges ragunak. Önmagában friss kenyérrel, benne sült tojással, kis sonkával is remek, de még egy szelet hús mellé is csodás nyári köret.

Piperade

Hozzávalók 2 személynek:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 piros kaliforniai vagy kápiapaprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kávéskanál (füstölt) paprika
  • 2 tojás
  • petrezselyem ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát szálasra vágjuk, a paprikákat kicsumázzuk és vékonyan felcsíkozzuk, a paradicsomot felkockázzuk, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.

A felforrósított olívaolajon megfuttatjuk a hagymát, rádobjuk a paradicsomot, meghintjük a cukorral és a kakukkfűvel, és addig kevergetjük, amíg kicsit összeesik és levet ereszt, ekkor adjuk hozzá a paprikát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, lefedjük, és 5–6 percet pároljuk, fűszerezzük a füstölt paprikával, óvatosan beleütjük a tojásokat, és lefedve még pár percig főzzük, amíg a tojások ízlésünk szerint rezgősebbre vagy keményebbre átsülnek.

Finomra vágott petrezselyemmel meghintve, friss kenyérrel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.