Írd be, mit keresel:

Dakos, a legegyszerűbb és mennyei mediterrán fogás

Ahogy a görög saláta egyszerűségében nagyszerű, könnyű, nyári fogás, ugyanúgy az a kevésbé ismert, de szintén legendának számító paradicsomos szendvicsük, a dakos is az. Friss, nagyon egyszerű, mégis elképesztően finom, ami vendégvárónak, partifalatnak, de nagy melegben akár vacsorának is ideális.

Cookta - 2017.07.21.
Dakos, a legegyszerűbb és mennyei mediterrán fogás

A dakos vagy ntakos eredetileg Kréta szigetéről származik, de ma már egész Görögországban elterjedt. Nagyon hasonlít az olaszok bruschettájára, de itt az alap egy pirított rozsos zsemleféle, az úgynevezett paximadia, amire egy fűszeres, friss, nyers paradicsompüré kerül, a tetejére pedig feta vagy a krétai mizithra, ami egy sós kecsketejből vagy juhtejből készülő friss sajt. Kiegészítője lehet olívabogyó, újhagyma vagy zsenge lilahagyma, és persze elmaradhatatlan belőle a jó minőségű olívaolaj.

Csak édes, szabadföldi, érett paradicsommal érdemes elkészíteni, azzal viszont nagyon! A nyers paradicsomszósz az olívaolajjal és az oregánóval maga a nyár esszenciája, amihez nagyon jó ellenpontot ad a sós sajt. A pirított zsemle jól magába szívja a fűszeres szaftot, egyszerre ropogós és krémes ez a könnyű, nyári szendvics.

Dakos – görög paradicsomos szendvics

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb érett szabadföldi paradicsom
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 10 dkg feta sajt
  • 4 rozsos zsemle
  • só, bors

Elkészítés:

A paradicsomokat egy kés életlen felével körben átsimítjuk, így fellazul a héj, és könnyen le tudjuk húzni a bőrét. A megcsupaszított paradicsomokat egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk az oregánót, sózzuk, borsozzuk, 1 dl olívaolajjal meglocsoljuk, majd összekeverjük.

A zsemléket félbevágjuk, egy száraz serpenyőben a vágott felükkel megpirítjuk, majd tálra tesszük, megcsepegtetjük olívaolajjal, rákanalazunk a fűszeres paradicsomszószból, majd fetát morzsolunk a tetejére. Még egy kis olívával megcsepegtetjük, és azonnal kínálhatjuk is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.