Tombol a nyár, és én bizony be nem kapcsolom a sütőt, ha egy mód van rá. Ilyenkor készülnek a sütés nélküli sütemények, torták, mint például ez a gyümölcsös joghurttorta. Máskor is csináltam már joghurttortát, de ez mindegyiknél finomabb volt, ízekben és színekben gazdag.
Isteni finom, könnyű, nagyon nyári és egyáltalán nem bonyolult, szerencsére csak a rétegek dermedése tartott tovább, a torta összeállítása gyorsan megvolt. Háromféle gyümölcsöt használtam, citromot, szedret és sárgadinnyét, de ez jól látható a rétegek színén is.
A torta elkészítése igen egyszerű, viszont a várakozási idő eléggé hosszadalmas, mert minden rétegnek külön-külön kell megdermednie. Olyan finom, hogy érdemes hétvégén vagy nyaralás alatt pár órát rászánni, a munka kevés, csak a dermedés vesz igénybe némi időt. Érdemes már előző nap összeállítani, így a rétegeknek van idejük megdermedni, és az ízek is kellően összeérnek.
Gyümölcsös joghurttorta
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A kekszes alaphoz:
Elkészítés: A kekszet morzsoljuk össze vagy daráljuk le, majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze.
A tortatformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kekszmorzsát, és tenyérrel egyenletesen lapogassuk el. Tegyük be a hűtőbe legalább fél órára, hogy kellően lehűljön, mielőtt rákerül a joghurtos réteg.
Citromos joghurtréteg
Hozzávalók:
Elkészítés: A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, majd keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. Én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverővel kevertem simára.
Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, majd egyenletesen kanalazzuk rá a citromos krémet. A tortaformát magasítsuk meg dupla sütőpapírral, a joghurtos réteg kicsit magasabb lesz, mint a tortaforma, azért kell megmagasítani pár centivel.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe 1–2 órára, hogy teljesen megdermedjen.
Szedres joghurtréteg
Hozzávalók:
Elkészítés: A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
A szedret turmixoljuk össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. Ezután a szederpépet adjuk hozzá a joghurthoz, és keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. Vegyük ki a hűtőből a tortát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a szedres krémet.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe 1–2 órára, hogy teljesen megdermedjen.
Sárgadinnyés joghurtréteg
Hozzávalók:
Elkészítés: A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és az őrölt fahéjat, majd keverjük simára.
A sárgadinnyét kockázzuk fel, turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a joghurthoz és keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez.
Vegyük ki a hűtőből a tortát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a sárgadinnyés krémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe 1–2 órára, hogy teljesen megdermedjen.
A teljesen megdermedt tortát vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint rakjuk ki a tetejét a rétegekhez használt gyümölcsökkel.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. Érdemes előző nap elkészíteni, mert akkor van idejük a rétegeknek megdermedni, és az ízek is jól összeérnek.