Írd be, mit keresel:

Gyümölcsös joghurttorta – rétegesen, csupa krémmel

Tombol a nyár, és én bizony be nem kapcsolom a sütőt, ha egy mód van rá. Ilyenkor készülnek a sütés nélküli sütemények, torták, mint például ez a gyümölcsös joghurttorta. Máskor is csináltam már joghurttortát, de ez mindegyiknél finomabb volt, ízekben és színekben gazdag.

Cookta - 2017.08.04.
Gyümölcsös joghurttorta – rétegesen, csupa krémmel

Isteni finom, könnyű, nagyon nyári és egyáltalán nem bonyolult, szerencsére csak a rétegek dermedése tartott tovább, a torta összeállítása gyorsan megvolt. Háromféle gyümölcsöt használtam, citromot, szedret és sárgadinnyét, de ez jól látható a rétegek színén is. 

A torta elkészítése igen egyszerű, viszont a várakozási idő eléggé hosszadalmas, mert minden rétegnek külön-külön kell megdermednie. Olyan finom, hogy érdemes hétvégén vagy nyaralás alatt pár órát rászánni, a munka kevés, csak a dermedés vesz igénybe némi időt. Érdemes már előző nap összeállítani, így a rétegeknek van idejük megdermedni, és az ízek is kellően összeérnek.

Forrás:
Kard Éva

Gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A kekszes alaphoz:

  • 15 dkg omlós keksz
  • 10 dkg vaj

Elkészítés: A kekszet morzsoljuk össze vagy daráljuk le, majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze.

A tortatformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kekszmorzsát, és tenyérrel egyenletesen lapogassuk el. Tegyük be a hűtőbe legalább fél órára, hogy kellően lehűljön, mielőtt rákerül a joghurtos réteg.

Citromos joghurtréteg

Hozzávalók:

  • 4 kis pohár citromos joghurt (4×125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl habtejszín
  • 12 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

Elkészítés: A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, majd keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. Én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverővel kevertem simára.

Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, majd egyenletesen kanalazzuk rá a citromos krémet. A tortaformát magasítsuk meg dupla sütőpapírral, a joghurtos réteg kicsit magasabb lesz, mint a tortaforma, azért kell megmagasítani pár centivel.

Ezután tegyük vissza a hűtőbe 1–2 órára, hogy teljesen megdermedjen.

Forrás:
Kard Éva

Szedres joghurtréteg

Hozzávalók:

  • 15 dkg szeder
  • 2 kis pohár epres joghurt (2×125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 12 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

Elkészítés: A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

A szedret turmixoljuk össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. Ezután a szederpépet adjuk hozzá a joghurthoz, és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. Vegyük ki a hűtőből a tortát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a szedres krémet. 

Ezután tegyük vissza a hűtőbe 1–2 órára, hogy teljesen megdermedjen.

Sárgadinnyés joghurtréteg

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgadinnye (héj és mag nélkül)
  • 2 kis pohár citromos joghurt (2×125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 dl habtejszín
  • 15 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

Elkészítés: A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és az őrölt fahéjat, majd keverjük simára.

A sárgadinnyét kockázzuk fel, turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a joghurthoz és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. 

Vegyük ki a hűtőből a tortát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a sárgadinnyés krémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe 1–2 órára, hogy teljesen megdermedjen.

A teljesen megdermedt tortát vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint rakjuk ki a tetejét a rétegekhez használt gyümölcsökkel.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. Érdemes előző nap elkészíteni, mert akkor van idejük a rétegeknek megdermedni, és az ízek is jól összeérnek.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.