Ki mondta, hogy egy tápláló, de könnyű salátának csak zöldség lehet az alapja? A lédús és édes sárgadinnye is remek alapanyag lehet, ha kellően ellenpontozzuk sós hozzávalóval. Az olaszok kedvenc nyári előétele, a sárgadinnye-sonka kombót érdemes tovább gondolni egy ízekben gazdag nyári salátának...
Nagyon egyszerű, de különleges, érdemes igazán jó hozzávalókból készíteni – érett, illatos, mézédes dinnyéből, illetve szárított, hajszálvékonyra szeletelt sonkából. Ez utóbbi nem olcsó mulatság, de ma már a szuperekben is kapható, és ha nem olasz sonkát választunk, akkor a fekete-erdei is tökéletes hozzá, de persze magyar füstölt sonkával is lehet kísérletezni – az édes-sós, ellentétes ízpár mindenféle kombinációban izgalmas lehet.
A salátához alapként használhatunk karakteresebb rukkolát vagy semlegesebb madársalátát, de a ropogós jégsaláta is jól illik hozzá, kiegészíthetjük egy kis sajttal – a mozzarella, a brie-jellegű sajtok és a jellegzetesebb ízű feta vagy gorgonzola is jól illik hozzá. Elegáns és könnyed nyári vacsora, de rétegezhetjük egy üvegbe is, és vihetjük magunkkal strandra, munkaebédnek irodába is.
Nyári dinnyés saláta
Hozzávalók:
Elkészítés: A dinnyét félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a dinnyét szeletekre vágjuk, héjukból kivágjuk, felkockázzuk.
A rukkolát tányérokra rendezzük, a sonkát rátépkedjük, megszórjuk a dinnyekockákkal. A mini mozzarellákat rápotyogtatjuk, vagy ha nagy mozzarellánk van, rátépkedjük, borsot őrölünk rá, majd meglocsoljuk az olajjal és a balzsamecettel.
Azonnal fogyasztjuk szeletke pirítóssal vagy rozskenyérrel.