Írd be, mit keresel:

Könnyű, nyári, mediterrán – dinnyés saláta sonkával

Ki mondta, hogy egy tápláló, de könnyű salátának csak zöldség lehet az alapja? A lédús és édes sárgadinnye is remek alapanyag lehet, ha kellően ellenpontozzuk sós hozzávalóval. Az olaszok kedvenc nyári előétele, a sárgadinnye-sonka kombót érdemes tovább gondolni egy ízekben gazdag nyári salátának...

Cookta - 2017.08.20.
Könnyű, nyári, mediterrán – dinnyés saláta sonkával

Nagyon egyszerű, de különleges, érdemes igazán jó hozzávalókból készíteni – érett, illatos, mézédes dinnyéből, illetve szárított, hajszálvékonyra szeletelt sonkából. Ez utóbbi nem olcsó mulatság, de ma már a szuperekben is kapható, és ha nem olasz sonkát választunk, akkor a fekete-erdei is tökéletes hozzá, de persze magyar füstölt sonkával is lehet kísérletezni – az édes-sós, ellentétes ízpár mindenféle kombinációban izgalmas lehet.

A salátához alapként használhatunk karakteresebb rukkolát vagy semlegesebb madársalátát, de a ropogós jégsaláta is jól illik hozzá, kiegészíthetjük egy kis sajttal – a mozzarella, a brie-jellegű sajtok és a jellegzetesebb ízű feta vagy gorgonzola is jól illik hozzá. Elegáns és könnyed nyári vacsora, de rétegezhetjük egy üvegbe is, és vihetjük magunkkal strandra, munkaebédnek irodába is.

Nyári dinnyés saláta

Hozzávalók:

  • 4 marék rukkola vagy más saláta
  • 1 kisebb sárgadinnye
  • 8 vékony szelet füstölt vagy szárított sonka
  • 1 golyóbis mozzarella vagy 1 csomag mini mozzarella
  • 4 teáskanál olívaolaj
  • 4 teáskanál balzsamecet vagy balzsamkrém
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: A dinnyét félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a dinnyét szeletekre vágjuk, héjukból kivágjuk, felkockázzuk.

A rukkolát tányérokra rendezzük, a sonkát rátépkedjük, megszórjuk a dinnyekockákkal. A mini mozzarellákat rápotyogtatjuk, vagy ha nagy mozzarellánk van, rátépkedjük, borsot őrölünk rá, majd meglocsoljuk az olajjal és a balzsamecettel.

Azonnal fogyasztjuk szeletke pirítóssal vagy rozskenyérrel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.