Mindjárt vége a nyárnak, és búcsút kell mondanunk egyik kedvencünknek, a görögdinnyének. De amíg még van, érdemes kihasználni, és nemcsak magában enni a lédús és édes dinnyét, hanem egy nagyon izgalmas salátában is kipróbálni.
A görögdinnyés-fetás saláta néhány éve hódít csak nálunk, hihetetlenül jó párost ad a mézédes gyümölcs és a karakteresen sós sajt együtt már önmagában is, de néhány fűszerrel és kiegészítővel egészen új szintre emelhetjük. A leggyakrabban lilahagymával és egy kis borssal készítik, mi most több fűszert, zöldsalátát és zamatos paradicsomot is tettünk bele.
Kirobbanóan friss, igazi nyári ízkavalkád, amit a fűszerekkel összeforgatott, bepácolt feta sajt különlegesen finommá tesz. A gyakran jellegtelennek, csak sósnak tartott krémes feta – vagy használhatunk akár pénztárcabarátabb krémfehérsajtot is – a mozsárban őrölt fűszerekkel és az olívaolajjal pazar, érdemes ezt a trükköt más salátáknál is bevetni!
Dinnyés saláta fűszeres fetával
Hozzávalók:
Elkészítés: A római köményt, a koriandert és a csilit egy mozsárban finomra törjük. A fetát felkockázzuk, megszórjuk a fűszerekkel, borsot őrölünk rá, meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal, finoman átforgatjuk, félretesszük.
A zöldsalátát, tálba tesszük, hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot és a kimagozott, felkockázott dinnyét, hozzátépkedjük a mentát és a bazsalikomot, sózzuk, meglocsoljuk a citrom levével és olívaolajjal, összeforgatjuk, majd a fűszeres fetát, a diót és a szezámmagot a tetejére szórva tálaljuk.
Előételnek pirított pitával vagy kenyérrel tálalhatjuk, de grillezett húsok köretének is remek.