Írd be, mit keresel:

Egy krumplirokon, ami veszélyes: a mandragóra

A halloween népszerűsödésével és a Harry Potter sikerével előkerült egy elfeledett növény, a mandragóra, amelynek a neve ugyan szép, a hozzá kapcsolódó legendák, sztorik és ábrázolások pedig viccesek, de ugyancsak boszorkányos tulajdonságokkal bír.

Cookta - 2017.10.27.
Egy krumplirokon, ami veszélyes: a mandragóra

Az ókortól fogva használták ezt a furcsa növényt, elsősorban a gyökerét, ami erősre és nagyra nő, és az emberi testre – karokkal és lábakkal – hasonlít szerteágazó gyökere. Ördögi, boszorkányos hatóanyagai miatt szövődött körülötte annyi legenda és hiedelem, a mandragóra – vagy más, népiesebb nevein varázsgyökér, ördögalma, boszorkánygyökér – valójában egy mérgező, hallucinogén anyagokat tartalmazó növény, aminek mind gyökere, mind termése, de még a levelei is veszélyesek.

Pontosan hallucinogén hatása miatt vált boszorkánykellékké, és sok feljegyzés igazolja, hogy apróra vágva borba áztatták fűszerekkel, és ezt használták altató, kábító, fájdalomcsillapító szerként, vagy épp afrodiziákumként. A gyökérzet emberalakra emlékeztető formája és ördögi hatásai miatt ténylegesen a sátánhoz és földöntúli rossz erőkhöz kapcsolták, és olyan hiedelmek kapcsolódtak hozzá, hogy félelmetes sikítást hallat, amikor kihúzzák a földből.

Tudtad?

  • Érdekesség, hogy a mandragóra a burgonyafélék családjába tartozik – de se pürét, se csipszet ne készítsünk belőle!
  • Feltehetően Shakespeare is ismerhette a mandragóra hatásait, Júlia tetszhalála és Macbeth őrülete is a mandragórának köszönhető a költőóriás szövegei szerint.
  • Szerelmi bájitalokban is használták a mandragórát, erre bizonyság, hogy Trisztán és Izolda történetében is mandragóra került a szerelmi bájitalba.
  • Az ókori bölcsek is éltek a varázsgyökérrel: Hippokratész szerint a melankólia ellen ideális, Arisztotelész álomhozó, Platón pedig érzéstelenítőként javallotta használatát.

Fontos!
Ha a halloween-őrületben furcsa gyökerekkel varázsolnátok, válasszátok inkább a gyömbért vagy a ginzenget, ezek – a mérgező mandragórával szemben – szuperegészségesek!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.