Írd be, mit keresel:

Sajttorta sósan – szuper pitetorta mindenkorra

A sajttorta régen ismeretlen volt nálunk, ma már viszont szinte egyet jelent az amerikai sült vagy hűtött édes desszerttel, pedig sajttorta sósan is készíthető. Omlós tészta, sajtos töltelék – házias és isteni sós pite vagy francia nevén quiche következik egyszerűen és gyorsan.

Cookta - 2017.10.30.
Sajttorta sósan – szuper pitetorta mindenkorra

Reszelt sajt, tej, tejszín, tojás, némi fűszer, és máris kész a töltelék, az omlós tészta összeállítása is pár perc. Olyan egyszerű és finom, salátával tálalva mennyei, házias, otthonos. A vajas-sajtos illat igazán csábító és laktató fogást ígér, ami egy jó salátával kiegészítve tényleg tökéletes és komplett fogás.

A töltelékbe kerülő sajtokat érdemes variálni, egy semlegesebb sajtot egy érettebbel felturbózni. Az alap lehet reszelt trappista vagy mozzarella, amihez füstölt sajtot, goudát, emmentálit, cheddart is keverhetünk, esetleg az alapsajtot megemelve egy kevés parmezánt, rokfortot vagy más kéksajtot.

Sós sajtos pitetorta

Hozzávalók 4 fő részére, egy 28 cm-es piteformához:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg hideg vaj
  • kb. 1 dl jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 1 evőkanál mustár
  • 1 fej hagyma
  • 30 dkg reszelt sajt (edami, emmentáli, trappista ízlés szerint)
  • 2 dl tej
  • 2 dl telszín
  • 2 tojás
  • 1/2 teáskanál só
  • ízlés szerint bors, szerecsencsendió, pirospaprika, finomra vágott metélőhagyma

Elkészítés: A tésztához a lisztet és a sót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, összemorzsoljuk, majd apránként annyi vizet adunk hozzá, hogy tésztává összeálljon. Gombóccá formázzuk, frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát 30 centis körré, 3 mm vékonyra nyújtjuk, kikent vagy sütőpapírral bélelt pitetálba vagy tepsibe tesszük. A tészta alját megszurkáljuk, a mustárral megkenjük.

A hagymát megpucoljuk, cikkekre vágjuk, szétfejtjük a rétegeket, és egyenletesen a tésztára szórjuk.

A töltelék összes többi alapanyagát összekeverjük, majd a tésztára öntjük. 200 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt légkeverés mellett – vagy 220 fokon alsó-felső sütéssel – aranyszínűre sütjük. 

Forrón, langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk, salátával a legfinomabb, pikniken önmagában vagy rudakra vágott friss zöldséggel – uborkával, szárzellerrel, kaliforniai paprikával is remek!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.