A téli zöldségkínálat egyik új, de lassan-lassan ismertté vált szereplője a szárzeller, amit leginkább salátákba, levesekbe használunk ízesítőként, pedig ez az egészséges, zsenge zöldség nyersen, főzve, sütve is nagyon finom. Most egy melengető sajtos-brokkolis fogásba került – gyors, kiadós és egyszerű.
A szárzeller – vagy angolzeller, ki milyen néven ismeri – sokkal szelídebb ízű, mint a gyökérzeller, nyersen mártogatóshoz ideális vékony rudakra vágva, de szendvics mellé is tökéletes friss zöldségként, amikor a paradicsom, paprika éppen ízetlen vagy messze földről érkezik hozzánk. Míg korábban ritkaságnak és drága különlegességnek számított, szerencsére mostanság megjelent több szupermarketben és sok zöldségesnél is, sőt hazai termesztésű is. Érdemes barátkozni vele, mert negatív kalóriás zöldség, vagyis a megemésztéséhez több energiára van szükség, mint amennyit tartalmaz, nem mellesleg tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rostokkal, 100 g energiatartalma 12 kcal!
Most brokkolival, újhagymával és egy kis krumplival került sütőtálba, csak a szín kedvéért egy kevés kaliforniai paprikával, és sajtos-currys mártással nyakon öntve sült készre. Gyors, melengető fogás, vega egytálételnek, de egy szelet sült hús vagy hal mellé köretnek is nagyon finom.
Téli tepsis tál zöldségekkel
Hozzávalók:
Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, a szárrészről levágjuk a fás külső részt, a belsejét felkockázzuk. A szárzellert felszeleteljük, a meghámozott krumplit félkarikákra vágjuk. Sós forró vízbe tesszük a krumplit, a brokkolit és a szárzellert, és 8-10 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük – a vizet alapléként felhasználhatjuk egy leveshez, rizottóhoz, ne öntsük ki! A zöldségeket sütőtálba tesszük, megszórjuk az apróra vágott újhagymával és a kaliforniai paprikával.
A tejfölt és a tejszínt összekeverjük, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, fűszerezzük a kakukkfűvel, a curryvel és a zúzott fokhagymával, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd egyenletesen a zöldségekre kanalazzuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és 15 perc alatt pirulásig sütjük. Azonnal tálalhatjuk főételként egy kis párolt rizzsel vagy gyors kuszkusszal, köretként pedig hirtelen sült hússzelet vagy hal mellé.