Írd be, mit keresel:

5 puncs, 5 alapanyag – ez a legizgalmasabb téli ital

Tudtátok, hogy a puncsot - vagyis punch-ot - tartják a világ legelső koktéljának, amiből az összes többi fűszeres és kevert, illatos ital eredeztethető? És azt, hogy honnan származik? Aki most a karácsonyi vásárban vagy otthon ezt a forró finomságot kortyolgatja, valószínűleg nem is sejti, milyen régre és fizikailag mennyire messze nyúlik ennek az italnak a története.

Cookta - 2017.12.10.
5 puncs, 5 alapanyag – ez a legizgalmasabb téli ital

Aki elsőre angolnak tippelné a fűszeres és bódító italt, sok ezer kilométert téved, de azért az angoloknak igenis van szerepük a puncs történetében. Indiából való ugyanis, és a gyarmattartóknak köszönhetően vált kedveltté először a szigetországban, majd Európában, végül a tengerentúlon is – és az egész világon. A szó maga hindiül 5-öt jelent, ami egyes magyarázatok szerint arra utal, hogy mind az 5 érzékünkre hat, más értelmezésben – és ez a logikusabb – a puncs 5 alapanyaga után kapta a nevét, ezek pedig

  1. tea
  2. fűszerek
  3. cukor
  4. alkohol
  5. citrus

Az eredeti ital arakkal készült, aminek a hírét és receptjét angol matrózok hozták el az 1630-as években az akkori gyarmat Indiából, helyben először brandy-vel, majd később más gyarmatbirodalomból származó rummal készült, vagyis már a 17. században elkezdődött a globalizáció. 😉

Fűszeres, illatos, forró, finom, alkohollal és anélkül is tökéletes melengető, ünnepi téli kortyolnivaló, így most 5 receptet mutatunk stílusosan, már csak a "punch" eredeti jelentése végett is!

Illatos narancsos puncs alkohollal és mentesen >>

 

Fűszeres almapuncs, ami jobb, mint a forralt bor >>

Forró puncs gránátalmával, ami mentesen is felvidít >>

Krémes puncs tojáslikőrrel – és videóval >>

Fűszeres-gyümölcsös puncs rooibos teával >>

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.