Tudtátok, hogy a puncsot - vagyis punch-ot - tartják a világ legelső koktéljának, amiből az összes többi fűszeres és kevert, illatos ital eredeztethető? És azt, hogy honnan származik? Aki most a karácsonyi vásárban vagy otthon ezt a forró finomságot kortyolgatja, valószínűleg nem is sejti, milyen régre és fizikailag mennyire messze nyúlik ennek az italnak a története.
Aki elsőre angolnak tippelné a fűszeres és bódító italt, sok ezer kilométert téved, de azért az angoloknak igenis van szerepük a puncs történetében. Indiából való ugyanis, és a gyarmattartóknak köszönhetően vált kedveltté először a szigetországban, majd Európában, végül a tengerentúlon is – és az egész világon. A szó maga hindiül 5-öt jelent, ami egyes magyarázatok szerint arra utal, hogy mind az 5 érzékünkre hat, más értelmezésben – és ez a logikusabb – a puncs 5 alapanyaga után kapta a nevét, ezek pedig
Az eredeti ital arakkal készült, aminek a hírét és receptjét angol matrózok hozták el az 1630-as években az akkori gyarmat Indiából, helyben először brandy-vel, majd később más gyarmatbirodalomból származó rummal készült, vagyis már a 17. században elkezdődött a globalizáció. 😉
Fűszeres, illatos, forró, finom, alkohollal és anélkül is tökéletes melengető, ünnepi téli kortyolnivaló, így most 5 receptet mutatunk stílusosan, már csak a "punch" eredeti jelentése végett is!
Illatos narancsos puncs alkohollal és mentesen >>
Fűszeres almapuncs, ami jobb, mint a forralt bor >>
Forró puncs gránátalmával, ami mentesen is felvidít >>
Krémes puncs tojáslikőrrel – és videóval >>
Fűszeres-gyümölcsös puncs rooibos teával >>