Az ünnepi nagy evések után biztosan mindenkinek jólesik egy könnyű, kellemesen friss és aromás leves, ami szinte csak zöldfűszerekkel készül, mégis laktató, de nem nehéz.
Zöld levest főztem, és nemcsak a színe miatt kapta ezt a nevet, hanem azért, mert csakis zöld fűszernövények kerültek bele. Az időjárásnak köszönhetően még mindig találok a kertben petrezselyemzöldet, és olyan sűrű, mint egy erdő. A többi zöldféleséget és az újhagymát ugyan a zöldségesnél szereztem be, de nincs kőbe vésve, hogy azzal készüljön a leves, ízlés szerint lecserélhetjük például apróra vágott vöröshagymára.
A levesbetétet sem bonyolítottam túl, egyszerű sajtgombócot főztem bele, szintén zöldfűszerrel bolondítva, és nagyon jól illett a leveshez.
Hozzávalók:
A leveshez:
A sajtgombóchoz:
Elkészítés: A leveshez a petrezselyemzöldet, a kaprot és a zellerlevelet alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra. Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy a zöld szárrészből is vágjunk hozzá.
Egy edényben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután keverjük hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, majd pár pillanat után szórjuk meg a liszttel, pirítsuk szintén pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát, főzzük kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel.
Közben a sajtgombóchoz egy tányérba üssük fel a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majoránnával és a szerecsendióval, majd keverjük simára. Adjuk hozzá a búzadarát és a lisztet, a reszelt sajtot, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk kicsit állni.
Ezután a masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük a forrásban lévő levesbe, és kisebb lángon addig főzzük, amíg a gombócok puhára főnek.
Tálaláskor merjük a levest a gombóccal együtt tányérba, majd úgy kínáljuk.