Írd be, mit keresel:

Isteni zöldfűszeres leves könnyeden, sajtgombóckákkal

Az ünnepi nagy evések után biztosan mindenkinek jólesik egy könnyű, kellemesen friss és aromás leves, ami szinte csak zöldfűszerekkel készül, mégis laktató, de nem nehéz.

Cookta - 2017.12.28.
Isteni zöldfűszeres leves könnyeden, sajtgombóckákkal

Zöld levest főztem, és nemcsak a színe miatt kapta ezt a nevet, hanem azért, mert csakis zöld fűszernövények kerültek bele. Az időjárásnak köszönhetően még mindig találok a kertben petrezselyemzöldet, és olyan sűrű, mint egy erdő. A többi zöldféleséget és az újhagymát ugyan a zöldségesnél szereztem be, de nincs kőbe vésve, hogy azzal készüljön a leves, ízlés szerint lecserélhetjük például apróra vágott vöröshagymára.

Forrás: Kard Éva

A levesbetétet sem bonyolítottam túl, egyszerű sajtgombócot főztem bele, szintén zöldfűszerrel bolondítva, és nagyon jól illett a leveshez.

Zöld leves sajtgombóccal

Hozzávalók:
A leveshez:

  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor kapor
  • 1 szál zellerlevél
  • 3 szál újhagyma
  • őrölt fehér bors
  • 2 db erőleveskocka
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 l víz

A sajtgombóchoz:

  • 5 dkg reszelt sajt
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • csipet majoránna
  • csipet őrölt fehér bors
  • csipet szerecsendió
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés: A leveshez a petrezselyemzöldet, a kaprot és a zellerlevelet alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra. Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy a zöld szárrészből is vágjunk hozzá.

Egy edényben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután keverjük hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, majd pár pillanat után szórjuk meg a liszttel, pirítsuk szintén pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát, főzzük kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel.

Közben a sajtgombóchoz egy tányérba üssük fel a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majoránnával és a szerecsendióval, majd keverjük simára. Adjuk hozzá a búzadarát és a lisztet, a reszelt sajtot, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk kicsit állni.

Ezután a masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük a forrásban lévő levesbe, és kisebb lángon addig főzzük, amíg a gombócok puhára főnek.

Tálaláskor merjük a levest a gombóccal együtt tányérba, majd úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.