Szerencsére egyre több helyen találkozunk az endíviával, ezzel a szuperegészséges téli zöldséggel. Bár régóta ismert és Európában őshonos növény, nálunk nincs nagy kultusza, pedig nagyon finom, és a téli szűkös zöldségkínálatban jó alternatíva lehet, nyersen salátának, vagy épp csőben sütve, mint az alábbi receptben.
A cikória és endívia néven is ismert salátaféle az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú zöldség, 100 g mindössze 17 kcal energiával bír, így bőven negatív kalóriás ételnek számít, vagyis a szervezet több energiát használ a feldolgozásához, mint amennyit maga az endívia tartalmaz. Egyszerre édeskés és enyhén kesernyés, nyersen, párolva és sütve is nagyon finom, ráadásul csupa egészség: sok A-, B-, C- és E-vitamin van benne, emellett folsavat, kalciumot, káliumot, cinket és szelént is tartalmaz, segíti az emésztést és a koleszterin szinten tartását, enyhe vízhajtó hatású.
Vásárláskor érdemes a világosabb példányokat választani, mert ezek kevésbé kesernyések, a készítésekor pedig arra ügyeljünk, hogy a torzsáját vágjuk le, mert itt a legkesernyésebb a zöldség. Tisztítani nem nagyon szükséges, legfeljebb a külső leveleket érdemes lefejteni, ha kissé sérültek.
Most sajtmártásban sütve készült, almával és körtével együtt, egy kis pisztáciával meghintve – édes és sós, savanykás és kesernyés, parmezántól illatos, nagyon izgalmas ízkavalkád, téli napokon testet-lelket felmelegítő házias fogás.
Sajtmártásban sült endívia
Hozzávalók:
Elkészítés: A cikóriák torzsáját levágjuk, hosszában négybe vágjuk, és forró, sós vízbe tesszük, 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, félretesszük.
A körtéket és az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, tálba tesszük, és meglocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk.
A sajtmártáshoz 1 evőkanál vajat megolvasztunk egy lábasban, meghintjük a liszttel, kézi habverővel összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, és takarékon sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a reszelt parmezánt, ízlés szerint sózzuk, borsot őrölünk hozzá, elkeverjük.
Egy tepsit vagy sütőtálat kivajazunk, belerakosgatjuk a cikóriát, az alma- és körtecikkeket.
Egyenletesen rálocsoljuk a sajtmártást, rámorzsoljuk a maradék 1 evőkanálnyi vajat, és meghintjük durvára vágott mandulával vagy pisztáciával.
220 fokos sütőbe toljuk, és 20–25 perc alatt pirulásig sütjük. A sütőből kivéve pár percig hagyjuk pihenni, majd tálaljuk.