A mogyoró és a csoki tökéletes páros, ezt a „piros mogyorós” óta tudjuk. Aki fiatal vagy feledékeny, annak emlékeztetőnek: a piros papírba csomagolt, sok mogyoróval megpakolt táblás csokoládé az egyik legfinomabb csemege volt a '70-es, '80-as években. Mogyorós csoki persze azóta is kapható, és ez ihlette ezt a zseniálisan egyszerű és isteni finom zabkekszet.
Tojás, tejtermék, cukor és liszt nélkül is készülhet isteni csokis süti, méghozzá pofonegyszerűen és egészségesen. Az alapot zabpehely és mogyoró adja, a az édességet méz, az összetartást pedig szezámkrém, amit leggyakrabban hummuszhoz használunk, de salátaöntetbe, desszertbe is használható semleges íze miatt. Könnyen kiváltható vele a zsiradék és a tojás kekszféléknél, és akár házilag is elkészíthető, jóval kiadósabban, mint a bolti változat.
Maga a tészta egy keverőtálban 5 perc alatt összeállítható, 10 perc alatt megsül, isteni finom reggelire egy pohár tejjel, uzsonnára, vendégvárónak vagy a délutáni kávé, tea mellé, sokáig friss marad fémdobozba zárva, és könnyedén magunkkal is vihetjük nass vagy müzliszelet helyett útravalónak.
Mogyorós-csokis zabkeksz
Hozzávalók:
Elkészítés: A tahinit, a mézet és a zabpehely felét egy keverőtálba öntjük, a zabpehely másik felét és a mogyorót egy késes robotgéppel finomra őröljük, majd ezt is hozzáadjuk a szezámmaggal, a kakaóporral és egy csipet sóval, kanállal összekeverjük.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, ellapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, egymástól távolabb, mert elterülnek.
180 fokos sütőbe toljuk, és 10 perc alatt megsütjük, majd kivéve hagyjuk hűlni, hogy kicsit megkeményedjen.
Jól záródó dobozban sokáig eláll.