Míg nálunk a karácsony inkább családi, szilveszter pedig lazább és barátibb ünnep, addig a görögök épp fordítva ünnepelnek: karácsonykor jönnek-mennek, a szilvesztert pedig családi, meghitt környezetben töltik, és éjfél után első dolgik, hogy megvágják az újévi szerencsesütit, a vasilopitát.
A vajas kevert tésztából sütött torta mindig kör vagy kuglóf formájú, a kerek forma a tökéletességet és az egész-séget jelképezi, a sütemény különlegessége, hogy egy – arany – pénzérmét rejtenek el benne. Az új esztendő első perceiben a család közösen vágja fel a sütit, szeletenként hangosan megnevezve minden családtagot, még a távol lévőket is. Akinek a pénzérme jut, annak nagyon szerencsés és sikeres lesz az elkövetkező esztendő. A Szent Bazileusz, 4. századi püspök tiszteletére sütött vasilopita leggyakrabban naranccsal és a nálunk szokatlan mahlebbel készül, ami nem más, mint megtört cseresznyemag belseje, aminek mandulás-marcipános intenzív íze van.
Másik újévi babonájuk a gránátalmához kapcsolódik: a tökéletesség és a tisztaság szimbólumának tartott gyümölcsöt a ház ura a bejárati ajtó előtt erősen földhöz csapja, a kiguruló magok pedig megmutatják, mennyi bőségre számíthat a család az új évben: minél több mag gurul szét, annál gazdagabb időszak jön.
Vasilopita – görög újévi szerencsetorta
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A lágy vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel jó habosra kikeverjük. Hozzáreszeljük a narancs héját, egyenként hozzáadjuk a tojásokat folyamatos keverés közben, majd a tejet és a narancs kifacsart levét is hozzáadjuk. Végül a sütőporral és a reszelt szerecsendióval elkevert lisztet és a mazsolát is hozzáadjuk, és spatulával összekeverjük.
Kikent és lisztezett kugkófformába – vagy 25 centis kapcsos tortaformába – öntjük, elsimítjuk, és egy alufóliába csomagolt pénzérmét nyomunk bele.
180 fokos sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd a formából kivéve, rácsra téve hűlni hagyjuk.
Tálalás előtt meghintjük porcukorral, és megszórjuk gránátalmamagokkal.