Számtalan desszert alapja a babapiskóta, a tiramisu és a pudingos rakott desszertek elképzelhetetlenek nélküle, de pohárkrémekhez, fagylalthoz is nagyon jól passzol, akár egészben, akár rámorzsolva. Ha pedig házi változatban készül, akkor önmagában is isteni kísérője lehet a délutáni kávénknak vagy egy pohár tejnek.
Bár babapiskótát készen is lehet kapni, a házi változat sokkal finomabb, egészen könnyű, más minőség. Mindössze tojás, liszt és cukor kell csak hozzá, illetve egy csipet só, pofonegyszerű és gyorsan elkészül, nem lesz benne semmilyen adalékanyag, és hosszan eltartható. Lehet, hogy nem olyan szép és egyenletes formájú, mint a bolti, de mondhatjuk rá, hogy rusztikus… És garantáltan finomabb!
Ha önmagában szeretnénk fogyasztani, nem pedig valamilyen desszert alapanyagaként, akkor ízesíthetjük is a piskótatésztát. Mehet bele egy kevés vanília-kivonat vagy őrölt fahéj, esetleg kevés reszelt citrom- vagy narancshéj, őrölt kardamom vagy gyömbér, pár csepp narancsvirágvíz, vagy megszórhatjuk a tetejét jégcukorral sütés előtt, vagy sütés után egy kis olvasztott csokival becsíkozhatjuk. Őszintén szólva a délutáni kávé mellé egy kis vaníliás porcukorral meghintve is mennyei, szigorúan a kávéba mártogatva. 😉
Babapiskóta házilag
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük elektromos habverővel. Amikor már kemény, hozzáadjuk a porcukrot, és még 2-3 percig verjük.
A tojássárgákhoz adjuk a kristálycukrot, és fehéredésig, egészen krémesre, habosra verjük. A fehérjehabból egy nagykanálnyit hozzáadunk, tovább verjük, majd a sárgájás keveréket a fehérjehabba öntjük, és óvatosan összeforgatjuk, majd a lisztet is hozzászitáljuk, és ezzel is összeforgatjuk.
A könnyű masszát habzsákba töltjük, és 5-6 centis kis rudakat nyomunk belőle sütőpapírral fedett tepsibe, egymástól kicsit távolabb.
190 fokos sütőbe toljuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 3-4 percet hűlni és keményedni hagyjuk, mielőtt levennék a tepsiről.