A téli hónapok szürkeségében már ránézni is jólesik egy szemvidító, színes fogásra, amihez a sütőtök és a cékla is remek alany. Egészséges, filléres, változatosan készíthető mindkettő a levesektől, a főételeken át egészen a desszertekig. Most sütve kerültek salátába, édeskés ízük ellenpontozására egy kis feta sajttal kiegészítve.
A hűvös hónapok alatt talán nehezebben vesszük rá magunkat egy salátavacsorára, jobban esik a meleg, tartalmasabb főtt étel. Csakhogy a saláta lehet meleg vagy langyos is, és alapozhatjuk főtt vagy sült zöldségekre is, kiegészítve ízlés szerint némi friss zöldsalátával.
Most sütőben sült cékla, sütőtök, húsos kaliforniai paprika és alma került a salátába, pofonegyszerű, kiadós és alakbarát, kellemesen édeskés, amit tökéletesen kiegészítenek a friss és roppanós zöldek és a sós feta. Az öntet különlegessége, hogy a zöldségek mellett sült fokhagymával van ízesítve, így sokkal szelídebb, mintha nyersen kerülne bele, és nagyon illik a színes sült zöldségekhez.
Langyos téli saláta sült zöldségekkel
Hozzávalók:
A vinaigrette öntethez:
Elkészítés: A sütőtököt és a céklát meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Az almát a paprikákat kicsumázzuk, és ezeket is cikkekre vágjuk. Mindezt sütőpapírral borított tepsire öntjük, hozzáadunk 2 gerezd héjas fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, őrölt római köménnyel meghintjük, 2 evőkanál olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk, és kézzel alaposan összeforgatjuk, majd 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük.
Közben az öntethez az olívaolajat, a balzsamecetet és a mézet egy tálkába tesszük, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, 2 evőkanál vízzel és a megsült, héjából kinyomott és villával pépesített fokhagymával alaposan elkeverjük.
A megsült zöldségeket kicsit hűlni hagyjuk, majd a salátakeverékkel tányérokra szedjük, rámorzsoljuk a fetát, és a vinaigrette öntettel meglocsolva tálaljuk.