Nem sajtos krokett, hanem sajtkrokett, ugyanis szinte csak sajt van benne. Egy kis tojásfehérje tartja össze a golyóbisokat, sülés közben nem folyik ki a sajt, így rántott sajt alternatívájaként is szuper lehet.
Belül olvadós, kívül roppanós, olyan, mint a rántott sajt, csak sokkal egyszerűbb. Ha pedig többféle sajttal készítjük, nagyon izgalmas ízvilágokat állíthatunk össze, nem mellesleg a maradék, már kevésbé csábító sajtdarabkák is megmenthetőek ezzel a recepttel. Alapként használhatunk hozzá semlegesebb ízű trappistát, de érdemes megbolondítani karakteresebb sajtokkal is – egy kevés emmentáli, gouda, edami vagy cheddar, de akár parmezán is tökéletes hozzá.
Az alaprecepthez a reszelt sajton kívül tojásfehérje kell csupán, illetve egy kevés zsemlemorzsa a hempergetéshez, de ez kiváltható szezámmaggal, darált dióval vagy finomra őrölt zabpehellyel is, illetve a sajtos masszát is fűszerezhetjük ízlés szerint frissen őrölt borssal, szerecsendióval, morzsolt kakukkfűvel, bazsalikommal, köménnyel vagy római köménnyel, csilivel… Mindegyik változat isteni finom, frisssen az igazi, akár fűszeres mártogatóssal, akár salátával tálaljuk.
Gyors sajtkrokett
Hozzávalók:
Elkészítés: A reszelt sajtot tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásfehérjéket, és kézzel összekeverjük, kicsit összenyomkodjuk, és diónyi darabokat veszünk, golyóvá formázzuk a tenyerünkben, majd zsemlemorzsában meghempergetjük.
Egy serpenyőben 2-3 ujjnyi olajat melegítünk, amikor már forró, beledobjuk a sajtgolyókat, és 2-3 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Azon melegében tálaljuk, mártogatóssal előételnek vagy falatkának, de salátával főételnek is isteni!