Tök jó zöldség a sütőtök, annyira változatosan használható, és olyan egészséges és finom, hogy csak szeretni lehet. Aki másképp gondolja, annak is érdemes egy próbát tennie például ezzel a nagyon jó kis fetás-sütőtökös szendvicskrémmel.
A hideg vacsorák legjobb megmentői a házi szendvicskrémek, gyorsan elkészíthetőek és remekül variálhatóak. A klasszikus körözött, tonhalkrém és májkrém mellett télen érdemes céklából, répából és mint ennél a receptnél, sütőtökből is finom kencét keverni. Kiadós, új színt és ízt hoz a szendvicsünkbe, nem mellesleg pedig egészséges is.
A sült sütőtök mellé most sült fokhagyma, feta, citrom, római kömény és egy kis kakukkfű társult, ízlés szerint készíthetjük darabosabbra vagy egészen krémesre, ki hogyan szereti jobban, és nagyon jó mártogatósnak is, 1-2 evőkanál tejföllel fellazítva.
Fetás sütőtökkrém
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, és a héjas fokhagymákkal együtt egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, enyhén sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal, összeforgatjuk, és fóliával letakarva 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.
A fokhagymákat kinyomkodjuk a héjukból, és késes robotgépbe tesszük a sült sütőtökkel, hozzámorzsoljuk a feta felét, belereszeljük fél citrom levét. A kifacsart citromlével, a római köménnyel és csipetnyi csilipehellyel ízesítjük, összeturmixoljuk, majd ízlés szerint krémesítjük a tejföllel. A maradék fetát villával összetörjük, és hozzákeverjük a krémhez.
Néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Szendvicskrémként vagy mártogatósként tálaljuk, kakukkfüvet hintve a tetejére.