Valószínűleg nemcsak mi, hanem mindenki unja már a szürke téli napokat, éhezzük a színeket és a friss ízeket. A jó hír, hogy a bíborszínű cékla még most is roppanós és lédús, friss, olcsó - számtalan módon felhasználható, akár egy melengető krémlevesnek is.
Tele van vitaminnal, édes és telt íze nagyon finom, fillérekért beszerezhető cékla a zöldségesnél vagy a közeli hiperben, és nemcsak a szokásos cukros-ecetes salátának, de sokféle módon. Most egy olyan krémleves készült belőle, ami ízlés és igény szerint vegán, vegetáriánus vagy húsos verzióban is készíthető.
Már ránézésre is tüzes és meleg, ugyanakkor nyáridéző és friss, a főtt céklához paradicsom és egy kis feta társul, a kombináció elsőre furcsa, de az ízek nagyon jól összesimulnak ebben a fantasztikusan finom és egyszerű, kiadós receptben.
Céklakrémleves paradicsomosan
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A főtt céklát – ha héjas, meghámozzuk -, felkockázzuk.
A vajat egy lábasban megolvasztjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a lereszelt gyömbért és a római köményt, átkeverjük, majd mehet bele a cékla és a paradicsom, hozzámorzsoljuk a leveskockát, felöntjük 1,5 liter vízzel, és forrástól számítva 15 percet takarékon főzzük, majd botmixerrel pépesítjük, hozzáadhuk a citromlevet és a cukrot, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ha szeretnénk, kevés tejszínnel, mascarponéval vagy kókuszkrémmel krémesíthetjük, ízlés szerint fetával, pirított kenyérkockával vagy ropogós baconnel megszórva tálaljuk.