A rácponty zseniális egytálétel, egyfajta halas rakott krumpli, ami fűszeres-paprikás tejföllel és lecsóval - vagy a lecsó alapanyagaival, vagyis hagymával, paprikával és paradicsommal - van rétegezve, összesütve. Most soványabb változatban készült harcsával, de nem okozott csalódást!
Ennek a délvidéki, szerb gyökerekkel bíró szaftos fogásnak a fentieken kívül fontos belevalója a ponty mellett a szalonna is – most épp ez a kettő zsírosabb alapanyag maradt el, így könnyebb, gyomorkímélő változat készült, ami ráadásul kiadósabb, nagyon egyszerű, szálkátlan és nagyon finom.
A sokszor zsíros és nem túl kellemes ízű ponty helyett afrikai harcsafilé lett a főszereplő, erről a halféléről pedig jó tudni, hogy húsa alacsony zsírtartalmú, ugyanakkor szálkamentes, és nem Afrikából érkezik, hanem hazai tenyésztésű, nagyon kellemes ízű és egészséges, sovány, fehérjedús halféle, ráadásul sokkal pénztárcabarátabb, mint a hagyományos és ugyancsak nagyon finom harcsahús.
Harcsafilé rácosan
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit alaposan megmossuk, és héjában feltesszük főni, 15-20 perc alatt félig megfőzzük, majd leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a megtisztított hagymával együtt felkarikázzuk, és egy tepsi aljába terítjük, sózzuk, borsozzuk. A kápia paprikát apróra kockázzuk, és a krumplira sózzuk.
A halfilét leöblítjük, leszárítjuk, hosszában kicsit beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk. A lisztet 1 teáskanál pirospaprikával összekeverjük, megszórjuk vele a halfilék mindkét oldalát, kézzel kicsit rányomkodjuk, majd a krumplira fektetjük.
A tejfölt sózzzuk, hozzáadunk 1 teáskanál pirospaprikát, hozzápréseljük a fokhagymát, alaposan elkeverjük, majd megkenjük a halakat és a krumplit, végül kirakjuk a karikára vágott paradicsommal, és rámorzsoljuk a vajat.
180 fokos sütőbe toljuk, és lgkeverés mellett kb. 25 perc alatt megsütjük.
Azonnal tálaljuk, savanyúságot vagy salátát kínálhatunk hozzá.