Írd be, mit keresel:

Zseniális partifogás: mártogatós kenyér vele sült szósszal

A koszorúba rakott könnyű, aranyló és foszlós kelt tészta a közepén krémesre olvadt spenótos-sajtos mártogatóssal lenyűgözően mutatós, csábító és eszméletlenül finom is, biztos sikert arat vendégvárónak, partifalatnak, ráadásul egyáltalán nem nehéz elkészíteni...

Cookta - 2018.03.30.
Zseniális partifogás: mártogatós kenyér vele sült szósszal

Igazi társasági étel, jól körbeülhető, tálalni sem kell, mindenki kiszolgálhatja magát, ráadásul a tésztabucik együtt sülnek a szósszal, a frissen sült kelt tésztának és az olvadt sajtnak pedig nem lehet ellenállni. A siker egyetlen titka a türelem, vagyis tartsuk be a kelesztési időt, hogy kellemesen könnyű, lágy és foszlós tésztát kapjunk.

Aki nem szereti a spenótot, nyugodtan kihagyhatja a mártogatósból, vagy készítheti húsos változatban finomra vágott sonkával vagy kolbásszal gazdagítva, a lényeg csak annyi, hogy összeállításkor viszonylag szilárd legyen a töltelék, hogy ne áztassa el a bucikat sülés közben. Próbáljátok ki, tényleg zseniális!

Mártogatós kenyér vele sült spenótos sajtszósszal

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 37,5 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 dkg friss vagy 2 teáskanál szárított élesztő
  • 2,4 dl meleg víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kevés olvasztott vaj a kenéshez

A spenótos-sajtos mártogatóshoz:

  • 25 dkg fagyasztott leveles spenót
  • 25 dkg krémsajt
  • 15 dkg reszelt sajt + a tetejére
  • 2-3 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • csilipehely – opcionális
  • só, bors

Elkészítés: A lisztet és a sót egy keverőtálba tesszük, összekeverjük. Az élesztőt a meleg vízbe morzsoljuk, hozzáadju a cukrot, elkeverjük, pár percet pihentetjük, majd az olívaolajjal együtt a liszthez öntjük, és elektromos robotgép dagasztókarjával ruganyos, lágy, de a tál falától elváló tésztává dolgozzuk. Kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és langyos helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd a tésztát 16 egyenlő részre osztjuk, és gombócokká formázzuk. Egy 23 cm-es sütőtálat vagy kapcsos tortaformát, öntött vas serpenyőt kivajazunk, a közepére egy kis tálkát borítunk, és a tésztalabdákat egyenletesen köré rakosgatjuk, lekenjük olvasztott vajjal, és letakarva 30 percet kelni hagyjuk.

Közben a mártogatóshoz a krémsajtot egy keverőtálban kézi habverővel átleverjük, fellazítjuk, hozzáadjuk a kiolvasztott, kinyomkodott spenótot, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott újhagymát, a reszelt sajtot és a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint kevés csilipelyhet adunk hozzá, és alaposan összekeverjük.

A megkelt tésztalabdák közül óvatosan kiemeljük a tálkát, és a helyére kanalazzuk a spenótos-sajtos keveréket, a tésztákat még egyszer lekenjük vajjal, megszórjuk kevés reszelt sajttal, és 180 fokos sütőbe tolva légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük, míg a tészta szép aranyszínű lesz.

A sütőből kivéve 10 percet hagyjuk hűlni, majd tálaljuk a bucikat, amiket ízlés szerint belemártogatunk a spenótos sajtszószba, vagy kést is adhatunk mellé, amivel az olvadós szósz a friss kenyérlabdacsokra kenhető.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.