Az egyik legegyszerűbb, de legfinomabb süti ez az áfonyás-citromos muffin, ami vajas kevert tésztával készül, illatos, puha és mindig sikert arat, sőt ha egy kis mascarponés krémet is keverünk hozzá, ünnepi süteményként is megállja a helyét.
A citrom és az áfonya klasszikus páros, az üdén savanykás és az édes remekül kiegészíti egymást, ebben a tésztában pedig kiegészíti a citrus friss illatú héja is. A kevert tészta süthető egy kb. 30×23 centis tepsiben is, vagy akár kapcsos tortaformában, de igazán csábító és mutatós, ha egyszemélyes kis muffintortákat készítünk belőle.
Önmagában is nagyon finom, a vaj nagyon kellemesen puhává és omlóssá teszi a tésztát, de ha kicsit kényeztetőbb desszertre vágyunk, akkor némi vaníliás mascarponehabbal koronázva kínáljuk – egy morzsányi sem marad majd belőle.
Áfonyás-citromos muffin
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A lisztet, a sütőport és a cukrot egy keverőtálba tesszük, átkeverjük, hozzáadjuk a lágy vajat és a tojáskat, hozzáreszeljük a citrom héját, majd belefacsarjuk a levét, és elektromos habverővel 2-3 perc alatt simára keverjük. Hozzáadjuk az áfonyát, óvatosan összeforgatjuk, majd papírkapszlikkal bélelt muffinformákba elosztjuk, és 160 fokos sütőbe téve 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük légkeverés mellett, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
A mascarponekrémhez a jól behűtött tejszínt és a mascarponét egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és elektromos habverővel krémes habbá verjük. Tálalás előtt habzsákból a muffinok tetejére nyomjuk, ízlés szerint áfonyával vagy reszelt citromhéjjal díszítjük.