Néhány éve számomra szinte hihetetlennek tűnt, hogy tehéntej, tojás, liszt és cukor nélkül is lehet édességeket készíteni. Pedig lehet, és mennyire finomat! Most egy nyers, vegán, epres-vaníliás torta készült, friss és csupa krém!
Nyers néven ismertek azok a főzés és sütés, hőkezelés nélkül készülő ételek, amelyek a legegészségesebb táplálkozási irányba tartoznak, de szerintem kifejezőbb az élő megnevezés, hiszen ezekben minden vitamin és értékes tápanyag megmarad, és nem csak élő, de éltető is a számunkra. Mi eszünk főtt és sült ételeket is, de ehhez a mennyei finom hamis sajttortához nincs szükség másra, csak egy hatékony turmixgépre és a hűtőre, egyszerű, nagyszerű és egészséges.
Figyelem, ez nyers torta, úgyhogy a hűtőből kivéve és felengedve hamarabb elveszíti szilárd állagát, mint a hagyományos sütemények, de a fagyasztőban hosszan eláll, és bármikor vághatunk belőle egyszeletet, amikor csak egy kis édeset kíbánunk.
Élő epres-vaníliás torta
Hozzávalók:
Az alaphoz:
A krémes réteghez:
Elkészítés: A tortaalaphoz a mandulát és a pekándiót a datolyával és csipetnyi sóval egy aprítógepben vagy turmixban masszává (még kicsit darabosan hagyva) összeturmixoljuk, majd sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
A krémhez az eper kivételével az összes hizzávalót turmixgépbe tesszük, és addig turmixoljuk – időnként megkevergetve -, amíg teljesen sima állagú lesz. Ekkor nagyjából a 2/3 részét kiszedjük, és ráöntjük a már elkészített tortaalapra. Ezután a maradék krémhez hozzáadjuk a megtisztított epret, és tovább turmixoljuk, amíg az eper is teljesen pépesedik és összekeveredik a krémmel. Ezután ráhalmozzuk a vaníliás krémrétegünkre, elsimítjuk.
A fagyasztóba tesszük néhány órára, amíg megszilárdul és szeletelhetővé válik. Tálalás előtt leemeljük a tortaforma peremét, és friss gyümölcsökkel díszítjük.