Írd be, mit keresel:

Csoda csokitorta sós karamellel

Vannak alkalmak, amelyek igazán ütős és kényeztető desszertért kiáltanak, nagyon csokisért és izgalmasért. A sós karamellel rétegezett linzertorta ganache-krémmel verhetetlen, és bár három különböző összetevővel készül, mégsem bonyolult, a finomsága pedig minden perc munkáért kárpótol.

Cookta - 2018.04.22.
Csoda csokitorta sós karamellel

Omlós vajas tészta, lágy karamell és selymes csokoládé tökéletes triója ez a torta, ráadásul a karamellt egy kis só bolondítja meg, izgalmasan ellenpontozza az édes ízeket. Elképesztően jó cucc, ráadásul a kétféle krém nagyon egyszerű és gyors: a ganache, vagyis a párizsi krém csak csokoládé, tejszín és cukor összeolvasztott keveréke, a karamellkrém szintén pikk-pakk megvan karamellizált cukor, tejszín keverékéből, és hogy még lágyabb legyen, egész kevés vaj is kerül bele.

A legnagyobb kihívás ebben a sütiben a várakozási, pontosabban pihentetési idő, főleg a végén, amikor az ember már legszívesebben kóstolná, de tényleg érdemes kivárni, hogy kellően megdermedjen a karamell és a csokikrém is, mert úgy lesz szépen szeletelhető.

Csokitorta sós karamellel

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 7,5 dkg hideg vaj
  • 2,5 dkg cukor
  • 1 tojás

A karamellhez:

  • 15 dkg cukor
  • 1,2 dl tejszín
  • 1 dkg vaj
  • jó csipetnyi só

A csokikrémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg cukor

Elkészítés: A tésztához a hideg vajat felkockázzuk, egy tálba tesszük a liszttel együtt, és ujjbeggyel morzsásra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást is, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, ellapogatjuk, és frissen tartó fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen vékony körlappá nyújtjuk, majd egy kikent, lisztezett 23 centis tortaformába átemeljük, óvatosan lenyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen, majd egy villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 15-18 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

A karamellhez a cukrot egy serpenyőben megolvasztjuk, nem keverve, csak körkörösen mozgatva a serpenyőt. Ha kezd szépen barnulni, hozzáöntjük a tejszínt, összeugrik és habzani kezd, ez természetes, de fakanállal kevergetve simára dolgozzuk, majd a vajat és a sót is hozzáadjuk, és addig keverjük, míg a vaj felolvad és elkeveredik benne, majd a tésztára öntjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd a hűtőbe tesszük 1 órára, hogy megdermedjen.

A csokikrémhez az étcsokit felaprítjuk, a cukorral és a tejszínnel egy tálba tesszük, és vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk. A tűzről levéve egy kicsit hagyjuk hűlni, majd a karamellrétegre öntjük, finoman elsimítjuk, és a hűtőbe téve legalább 2-3 órát dermesztjük, hogy szépen szeletelhető legyen.

Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk kakaóporral, és szeletelve kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.