Egy sűrű, fűszeres és illatos marharagunál kevés háziasabb étel létezik, igaz, ritkán áll neki az ember, mert ugye kinek van arra ideje, hogy 2-3 órán keresztül készüljön az ebéd. Nem feltétlenül kell azonban ennek így lennie, ha van egy praktikus kuktánk.
A kuktát sokan amolyan retró és ugyancsak veszélyes edénynek gondolják, ami ráadásul ormótlan is, de az igazsság az, hogy a mai modernebb kukták kimondottan biztonságosak, és – bár nem ez a legfontosabb szempont – formatervezettek és csinosak is. A legfontosabb viszont, hogy a főzési időt és így a felhasznált energiát is harmadára, negyedére csökkentik egyes ételeknek, így a pénztárcánknak és a környezetünknek is jót teszünk használatával.
Vannak, akiknek szent meggyőződése, hogy más lesz az íze a lassabban és a gyorsabban készülő ételnek, de a bizonyság arra, hogy minden csak fűszerezés kérdése, ez az alábbi gombás-vörösboros isteni marharagu, ami könnyedebb, mint egy pörkölt, de jó szaftos és fűszeres, zöldségekkel gazdagított, benne a hús elképesztően omlós, és kuktában készítve nem is időrabló elkészíteni.
Gombás marharagu kuktában vagy anélkül
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a paprikát kicsumázzuk, felszeleteljük. A marhahúst felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a liszttel, összeforgatjuk, hogy mindenhol lisztes legyen.
Egy kuktában – vagy nagyobb lábasban – 4-5 evőkanálnyi olajat felforrósítunk, és a húst 3-4 perc alatt minden oldalon előpirítjuk, majd a húst kiszedjük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a hagymát és a fokhagymát, 3-4 perc alatt üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a paprikát, meghintjük a majorannával, 2-3 percig kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk az elősütött húst, felöntjük a borral és a hámozott paradicsommal, még 1,5-2 dl vizet adunk hozzá, sózzuk és borsozzuk. Alaposan összeforgatjuk, és a kuktát lezárva, sípolástól közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt – vagy sima lábast használva lefedve 2 óra alatt – puhára főzzük.
Ellenőrizzük a hús puhaságát és a ragu ízesítését, majd ízlés szerint párolt rizzsel, friss kenyérrel vagy nokedlivel tálaljuk.