A zabkása az egyik legfinomabb és legegészségesebb reggeli, de ha gyakran fogyasztjuk, unalmassá is válhat, hacsak nem variáljuk. Ennek egyik szuper módja, ha megsütjük, így magunkkal is vihetünk belőle tízóraira, uzsonnára.
A zabpehely nagyon hálás alapanyag, pénztárcabarát, szapora, nagyon változatosan használható édes és sós fogásokhoz is, reggelire pedig kimondottan ideális, mert lassú felszívódású szénhidrátban gazdag, így sokáig eltelít és folyamatosan lát el minket energiával. Most muffinformában sütve készült, banánnal és csokicseppekkel gazdagítva, sütinek is beillik, és készíthető laktóz- és gluténmentes változatban is, cukor nélkül, mint az alábbi receptben.
A banánnak köszönhetően nagyon illatos és puha, zsiradékot és édesítőt is spórolhatunk vele, de fontos, hogy jó érett példányt használjunk, és alaposan összetörjük, egészen simára!
Sült zabkása-muffin
Hozzávalók:
Elkészítés: A száraz és a nedves alapanyagokat külön-külön összekeverjük, vagyis a zabpelyhet, a hüvelyéből kiszedett és mozsárban összetört kardamomot, a sütőport, a csipet sót és a csokicseppet – vagy mazsolát, aszalt áfonyát egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a banánt villával jó krémesre összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a mandulavajat vagy a tahinit, simára keverjük, majd felöntjük a tejjel, ezzel is átkeverjük, végül hozzáadjuk a száraz keveréket, és alaposan összeforgatjuk.
A keveréket 10-12 papírkapszlival pélelt muffinformába egyenletesen elosztjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 25 perc alatt megsütjük.
Ehetjük azon melegében, de langyosan és hidegen is finom, tördelhetjük egy tálka tejbe, meglocsolhatjuk joghurttal, de magában is nagyon finom reggelire, uzsonnára.