Érdemes kísérletezni az édesburgonyával a konyhában, mert nem csak köretként, hanem reggeliként, főételként és desszertként is remek fogásokat lehet készíteni belőle. A reggelibe azért jó belecsempészni, mert a különleges íz mellett az alacsony glikémiás terhelése miatt roppant egészséges is.
„Az édesburgonyát sokan csak köretként fogyasztják, pedig főétel, desszert, koktél és számos reggeli fogás is különlegesen finom lesz tőle. Aki ezzel indítja a napját, nem csak új ízeket fedezhet fel, hanem az egészségére is figyel, ugyanis az édesburgonyának alacsony a glikémiás terhelése, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, tehát nem terheli a szervezetet” – mondja Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója, aki Kovács András bio édesburgonya termesztővel közös receptkönyvében megannyi lehetőséget mutat a batáta változatos elkészítésére. Ebből most 3 finomságot mutatunk, érdemes kipróbálni!
Édesburgonyás zabkása
Hozzávalók:
Elkészítés: Keverd össze a joghurtot a zabpehellyel. Hámozd meg és kockázd fel az édesburgonyát, és néhány perc alatt párold meg a mikróban. Közben kockázd fel az almát, az édesburgonyával és a joghurtos zabpehellyel borítsd egy müzlis tálkába, hintsd meg fahéjjal, alaposan keverd össze, ízlés szerint édesítheted!
Tápérték: energia: 493kcal, fehérje: 19g, szénhidrát: 70g /melyből cukrok: 26g/, rostok: 11g, zsír: 11g, telített zsírsavak: 5g
Édesburgonyás rántotta
Hozzávalók:
Elkészítés: Ehhez a recepthez mindössze egy serpenyőre lesz szükséged. Takaréklángon óvatosan pirítsd le a bacont, majd szedd ki egy tálba. A kisült zsiradékra dobd rá a lilahagymát, kapasd meg picit, majd add hozzá a meghámozott és felkockázott édesburgonyát, és pirítsd át az egészet. Egy tálban verd fel a tojásokat, reszeld bele a sajtot, keverd össze, és mehet is a szépen megpirult édesburgonyás egyvelegre, süsd meg, végül szórd meg a pirított baconnel.
Tápérték: energia: 770kcal, fehérje: 44g, szénhidrát: 28g /melyből cukrok: 8g/, rostok: 4g, zsír: 53g, telített zsírsavak: 14g
Édesburgonyás kávéturmix
Hozzávalók:
Elkészítés: A hozzávalókat – a kávé kivételével – turmixold össze kevés jéggel. Öntsd ki egy pohárba, és a tetejére borítsd rá a presszókávét, majd tetszés szerint kókuszreszelékkel és chiamaggal díszítsd.
Tápérték: energia: 258kcal, fehérje: 5g, szénhidrát: 47g /melyből cukrok: 30g/, rostok: 3g, zsír: 4g, telített zsírsavak: 2g