Írd be, mit keresel:

Balatoni Habos Mogyorós, a magyar torták királynője

A 2017-es év ország tortája, a Balatoni Habos Mogyoró nevet kapó tortaköltemény receptje igazi kihívás, ám minden percet megér az elkészítése!

Cookta - 2018.05.13.
Balatoni Habos Mogyorós, a magyar torták királynője

Vannak olyan klasszikus sütemények és torták, amelyeknek otthoni elkészítése bátran bevállalható, de akadnak azért olyanok is, amihez túl sokféle alapanyag és munkafázis, alkotóelem szükséges, hogy házi változatban nekiálljunk. A Balatoni Habos Mogyoró is ilyen, a Vaslóczki Orsolya budapesti cukrász által megálmodott torta bár mennyei, rengeteg réteg, íz és textúra ötvöződik benne, és a dél-balatoni mogyoró és a belőle készülő aromás olaj ihlette, otthon azért nagy kihívás elkészíteni.

Forrás:
Cukraszat.net

A torta alapja mogyorós habtészta, rajta roppanós mogyoróréteggel, amit fekete ribiszke zselé követ, majd tejcsokoládés karamellkrém és mogyoróhab rétege jön, végül mogyoróolajos csokoládé koronázza. Különlegesen finom és izgalmas ízvilágú, amit mostantól a bátor és bevállalós konyhatündérek is elkészíthetnek, hiszen a receptúra immár nyilvános, sőt a készítés videón is megtekinthető – de előre szólunk: nem egy könnyű konyhai kalandról van szó ezúttal!

Balatoni Habos Mogyoró

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű 16 szeletes tortához:
A mogyorós habtészt

Hozzávalók egy 23 cm-es formához:

  • 110 g törökmogyoró liszt
  • 90 g cukor
  • 170 g egész tojás
  • 40 g tojásfehérje
  • 25 g cukor
  • 50 g pörkölt tört törökmogyoró
  • 50 g mogyorósra pirított vaj
  • + 50 g tört mogyoró a tetejére

Elkészítés: A vajat mogyorósra pirítjuk. A mogyorólisztet, cukrot, egész tojást kihabosítjuk. A fehérjét a cukorral habbá verjük. A mogyorólisztes felvert alapból egy keveset kiveszünk, és a mogyorósra pirított vajjal elkeverjük. A maradék alapot a felvert fehérjével elkeverjük, hozzáadjuk a vajas részt, és karikába töltjük. Tört pörkölt mogyoróval megszórjuk. 180 fokon 18-20 perc alatt megsütjük.

Mogyorós streuzel alap

Hozzávalók:

  • 30 g vaj
  • 32 g barna cukor
  • 60 g törökmogyoró liszt
  • 0,5 g Fleur de Sel (francia sóvirág, szükséges törni, ha nagyon nagy szemű)

Elkészítés: Keverőgépben vagy keverőtálban az összes alapanyagot összegyúrjuk, lehűtjük. Hűthetjük egyből sütőlemezre morzsolva, majd 170 fokos sütőben  13 perc alatt megsütjük.

Mogyorós streuzel betét

Hozzávalók:

  • a fenti mogyorós streuzel alapból 120 g
  • 15 g kakaóvaj
  • 70 g 100% törökmogyoró paszta

Elkészítés: A kakaóvajat a mogyorópasztával összekeverjük, majd a kisült, összetört mogyorós streuzel alapra öntve alaposan elkeverjük. A tortakarikába helyezett megfordított mogyorós habtésztára rákenjük. Dermesztjük.

Forrás:
Cukraszat.net

Fekete ribiszke puha zselé

Hozzávalók:

  • 140 g fekete ribiszkepüré (95% gyümölcstartalom)
  • 15 g cukor
  • 4 g Nh pektin
  • 12 g beáztatott zselatin (2 g porzselatin 10 g víz)

Elkészítés: A pürét felforraljuk. A cukrot az Nh pektinnel elkeverjük, a püréhez adjuk folyamatos keverés mellett. Majd a kész beáztatott zselatint is hozzáadjuk. Átmixeljük. Használat előtt simára keverjük, ha szükséges.

Tejcsokoládés karamellréteg

Hozzávalók:

  • 60 g cukor
  • 30 g vaj
  • 150 g tejszín (31%-os)
  • 10 g glukóz
  • 85 g tejcsokoládé (44%-os)
  • 0,4 g Fleur de Sel (francia sóvirág, szükséges törni, ha nagyon nagy szemű)
  • 8 g kakaóvaj

Elkészítés: A cukrot a glükózzal karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a felmelegített tejszínt, sót, és összefőzzük. Kis adagokban a tejcsokira öntjük, elkeverjük, végül hozzáadjuk a kakaóvajat és a vajat, átmixeljük. 24 órára hűtőbe tesszük (ha szükséges, használat előtt gumilapáttal átkeverjük, hogy stabilabb legyen). A torta belsejébe 270 g tejcsokoládés karamellréteg kerül. A megmaradt rész a torta tetejére fog kerülni díszítésnek.

Mogyoróhab

Hozzávalók:

  • 80 g tej (2,8%-os)
  • 80 g tejszín (31%-os)
  • 80 g tojássárgája
  • 35 g invert cukor
  • 35 g glukóz
  • 40 g tojásfehérje
  • 40 g tejcsokoládé (44%-os)
  • 120 g 100% törökmogyoró paszta
  • 25 g beáztatott zselatin (5 g porzselatin 20 g víz)
  • 120 g tejszínhab (31%-os)

Elkészítés: A tejből, tejszínből, tojássárgájából angol krémet készítünk (cukor nélkül). A mogyorópasztát, csokoládét, zselatin összemérjük, majd a meleg angol krémet fokozatosan ráöntve elkeverjük, átmixeljük, és félretesszük kissé visszahűlni. Ezalatt a fehérjét az invert cukorral és a glükózzal habbá verjük. A tejszínt habbá verjük. Amikor a fehérje felverődött, a mogyorós krémbe keverjük, majd végén tejszínhabbal lazítjuk.

Csokoládé-mogyoró áthúzó

Hozzávalók:

  • 35 g tejcsokoládé (44%-os)
  • 10 g mogyoró olaj
  • 5 g apróra tört pörkölt törökmogyoró

Összeállítás: A mogyorós-ropogós habtésztára sima csöves nyomózsákból körkörösen felnyomjuk a tejcsokis karamellréteget 4 körben, majd közé a feketeribiszke puhazselét nyomjuk. Kifagyasztjuk. Erre öntjük a kész mogyoróhabot. Dermesztjük. Tetejét a csokoládés áthúzóval leöntjük, elkenjük, és mielőtt teljesen megdermedne, az apróra tört mogyoróval a szélét körbeszórjuk. A félretett tejcsokoládés karamellkrémmel és fekete ribiszke zselé karikával díszítjük.

Fekete ribiszke díszítő zselé (nagyobb mennyiség)

Hozzávalók:

  • 100 g víz
  • 150 g fekete ribiszke püré
  • 4 g Nh pektin
  • 30 g cukor
  • 15 g beáztatott zselatin (2.5 g porzselatin 12.5 g víz)

Elkészítés: A vizet a pürével felmelegítjük. A cukrot az Nh pektinnel összekeverjük, majd beleszórjuk, kissé felfőzzük és átmixeljük. Végül a beáztatott zselatinnal elkeverjük. Szilikon szögletes formába öntjük. Dermedés után 16-os sima csővel kiszurkáljuk a díszítő korongokat. Ez a recept mennyiség 350 db kiszúrt korongra elég, ha 32.5 x 32.5 szögletes szilikon formába öntjük.

Forrás:
Cukraszat.net

Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.