Álomfinom, lágy és krémes belül, omlós tészta öleli körbe, pedig egyetlen keverékből áll. Frissítően citromos, melegen és langyosan is isteni, nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható a legegyszerűbb alapanyagokból ez a sült puding...
Üde, könnyű, rezgősen lágy, egyszerre krémes és piskótás süti, nevezhetjük pudingnak vagy felfújtnak is, mert valahol a kettő között helyezkedik el, és nagy előnye, hogy pikk-pakk összeállítható. Viszonylag sok vaj van benne, de pont ettől lesz ellenállhatatlanul finom és krémes, szájban szinte szétolvadó állaga, míg a külső része omlós és illatos tésztává sül.
Melegen és langyosan a legfinomabb, porcukorral finoman meghintve, esetleg fagyival vagy friss gyümölccsel tálalva, szuper hozzá a lemon curd, az angolok citromkrémje is, de akár sütés előtt potyogtathatunk bele pár szem epret vagy málnát is – nem fogja elrontani ezt a frissítően citrusos álomdesszertet.
Sült citromos puding
Hozzávalók egy 23 cm-es formához:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. A tojássárgákhoz adjuk a cukrot és a vanília-kivonatot, habosra keverjük, majd hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, hozzáadjuk a lágy vajat, és ezzel is tovább keverjük, amíg szép sima lesz, majd a tejet is hozzáöntve fellazítjuk, hozzászitáljuk a sütőport és a lisztet, simára keverjük. 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk, majd spatulával beleforgatjuk lazán az összes tojáshabot.
Kivajazott, lisztezett 23 centis sütőtálba vagy tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 25-30 perc alatt aranyszínűre, kívül piskótásra, belül lágyan krémesre sütjük.
A sütőből kivéve pár percet hagyjuk hűlni, majd melegen vagy langyosan tálaljuk, fagyit, friss gyümölcsöt kínálhatunk mellé, de a lemon curd is nagyon jól passzol hozzá.