A muffin nem véletlenül az egyik legnépszerűbb süti: egyszerű és mindenkorra jó, gyorsabban megsül, mint egy tepsi sütemény, nem kell felvágni, porciózni, jól szállítható, ha piknikre vagy uzsonnára vinnénk, tökéletes desszertnek, de akár péksütemény helyett reggelire is. Most egy nagyon csokis, puha és könnyű változat készült, tojás nélkül, vegán változatban, egészségesebben.
Nem túl édes, intenzíven csokis és omlós ez a muffin, ami most tojás nélkül, vaj helyett kókuszzsírral, tejtermékek helyett növényi joghurttal és tejjel készült, így vegán étrendbe is beilleszthető, de akinek ez nem szempont, rendes tejjel és joghurttal is készítheti. Az alapja zabpehely és tönkölyliszt, így bátran sorolható az egészségesebb desszertek közé, és bár cukor került bele, ez is ízlés szerint kiváltható más édesítővel.
A muffin bőségesen kakaós tésztájába csokidarabkák és málna is került, mennyei finom, de más gyümölccsel is feldobható – akár eper, meggy, reszelt vagy kandírozott narancshéj is jól passzol hozzá…
Csokis-zabpelyhes muffin málnával
Hozzávalók:
Elkészítés: A zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, és finomra, lisztszerűvé őröljük, majd tálba tesszük, hozzáadjuk a tönkölylisztet, a kakaóport, a sütőport és a cukrot, kanállal összekeverjük. A tejet egy másik edényben elkeverjük a lenmaggal, a joghurttal, a folyékony kókuszzsírral és a vanília-kivonattal, majd a kettőt összeöntjük, és simára, krémesre keverjük, végül beleforgatjuk a felaprított étcsokoládét és a málnát, majd elosztjuk 12 papírkapszlival kibélelt vagy kevés kókuszzsírral kikent muffinformában.
175 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni. Reggelire, uzsonnára, piknikre, vendégvárónak is tökéletes, kényeztető és puha, nagyon csokis muffin a végeredmény.