A gombapaprikás mindig jó ötlet, ha gyors és házias fogásra vágyunk, és annak ellenére, hogy magyaros, kimondottan alakbarát is. Most laskagombával készült, tavaszias hangulatban, zsenge újhagymával és egy kis paradicsommal, krémesen szaftos és nagyon ízletes, nem mellesleg 15 percen belül tálalható...
A laskagomba kissé mellőzött és lenézett, pedig remek alapanyag, rostokban és fehérjében gazdag, kalóriában viszont szegény (33 kcal / 100 g), így diétába is tökéletesen beilleszthető, emellett B-, D-, C- és K-vitamint, vasat, jódot, nátriumot, szelént és cinket tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Emellett jó tulajdonsága, hogy tisztítani sem kell, csak felszeletelni, villámgyorsan megfő, ráadásul egész évben jó áron beszerezhető.
A laskagomba semlegesebb, kicsit diós íze miatt nagyon fűszerezhető, bármilyen ízvilágra hangolható, és bár a gombapaprikás leggyakrabban csiperkéből készül, a laskás változat is tökéletes, ráadásul még gyorsabban elkészül. Természetesen tejfölösen a legfinomabb, most csak teáskanálnyi rizsliszt került bele, hogy kissé besűrűsödjön és krémesebb legyen a szaftja, köretként pedig szintén villámgyors petrezselymes kuszkusz készült hozzá.
Tavaszi gombapaprikás
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: Az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A laskagombát csíkokra vágjuk, csak a nagyon szivacsos részét dobjuk ki vagy tesszük félre alapléhez. A paradicsomot apróra kockázzuk.
Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk az újhagyma fehér részét, a fokhagymát és a gombát, pár percig időnként megkeverve pároljuk, közben vízforralóban vizet forralunk. A kuszkuszt egy tálba öntjük, hozzáadunk egy jó csipet sót, a petrezselymet és 1 evőkanál olívaolajat, szárazon átkeverjük, majd felöntjük 3 dl forró vízzel, és lefedve félretesszük, hogy megszívhassa magát és felpuhuljon.
A gombához adjuk a felkockázott paradicsomot, meghintjük a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, majd felöntjük 1 dl forró vízzel, és fedő alatt 5-6 percet pároljuk. Közben a tejfölt 2/3 részét egy tálkában kikeverjük a rizsliszttel és 3-4 evőkanál hideg vízzel, a gombához öntjük az újhagyma zöldjének felével, átkeverjük, és még 2 percet forraljuk.
A kuszkuszt átkeverjük, tálba szedjük, a tetejére halmozzuk a gombapaprikást, majd a maradék tejföllel és újhagymazölddel a tetején tálaljuk.