Írd be, mit keresel:

Emeletes málnás krémes egyszerűen, francia recepttel

Olyan mutatós és elegáns, mint egy cukrászdai sütemény, de otthon is nagyon könnyen elkészíthető, és mindenkit lenyűgözhetünk vele, főleg ha friss gyümölccsel tálaljuk. A ropogós tésztalapok, a selymes vaníliakrém és a zamatos málna triója egyszerűen mennyei.

Cookta - 2018.05.27.
Emeletes málnás krémes egyszerűen, francia recepttel

A franciák krémese nyomán készült ez a változat, az úgynevezett mille-feuille (ejtsd: millföjj) nálunk igazi klasszikus desszert, ami szó szerint ezer lapot, levelet jelent, és nem is az emeletességre utal, hanem a ropogósra sült leveles tészta hajszálvékony rétegeire. A tésztát lenyomtatva sütik, így nem tud megemelkedni, majd ha megsült, még egy kis porcukorral meghintve, immár nehezék nélkül tovább sütik, így a tésztarétegek enyhén karamellizálódnak, még egy kis ízt és ropogósságot adva neki.

A sütemény tölteléke sűrűre főzőtt cukrászkrém, tojás, cukor, kukoricakeményítő, tej és vanília keveréke, egyszerű és gyors, ami tovább gazdagítható akár egy kis tejszínnel, akár vajjal, de az alaprecept is tökéletesen működik ennél a süteménynél, ami most friss málnával készült – de akár szeletelt vagy cikkekre vágott eperrel is szuperül működik!

Málnás krémes – mille-feuille

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 2-3 evőkanál porcukor

A vaníliakrémhez:

  • 1 liter tej
  • 4 tojás
  • 2 teáskanál vanília-kivonat
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg étkezési keményítő

Valamint:

  • 30 dkg málna – vagy más gyümölcs

Elkészítés: A vaníliakrémhez a tejet egy lábasba öntjük és felforraljuk. Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, a cukrot és a vanília-kivonatot hozzáadva kézi habverővel habosra és simára keverjük, majd az étkezési keményítőt is hozzáadva ezzel is csomómentesre keverjük. Amikor a tej felforrt, nagyon lassan és folyamatos keverés mellett a felét a tojásos keverékhez adjuk, majd az egészet visszaöntjük a tejes lábasba, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük pár perc alatt.

A tűzről levéve átöntjük egy tálba, frissen tartó fóliát helyezünk a tetejére, finoman lenyomjodjuk, így nem lesz bőrös a krém teteje, és hagyjuk kihűlni.

A leveles tésztát kiterítjük, nyújtófával még kicsit nyújtunk rajta minden irányban, hogy jó vékony legyen, majd sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, és egyforma négyzetekre vágjuk, egy mástól kicsit elhúzkodjuk, majd befedjük egy másik sütőpapírral, tepsit helyezük a tetejére nehezékként, és 165 fokos sütőben 30 percet sütjük, majd a sütőből kivéve óvatosan levesszük a tetejéről a tepsit és a sütőlapot, vékonyan meghintjük porcukorral, és 200 fokos sütőbe, grill fokozatra téve visszatesszük pár percre, amíg a cukor megolvad és rákaramellizálódik, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a vaníliakrém tetejéről lehúzzuk a fóliát, egy kézi habverővel fellazítjuk, átkeverjük, majd a lapokba rétegezzük a málnaszemekkel együtt. A sütemények tetejére 2-3 sült tésztalapot morzsásra törünk, porcukorral elkeverjük, és megszórjuk vele a krémeseinket. Ha ropogósan szeretjük, akkor azonnal tálalható, a hűtőbe téve pár óra alatt kicsit felpuhul a tészta, és könnyebben ehető.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.