Írd be, mit keresel:

Semifreddo, az isteni olasz jégkrém

Az olasz konyha kedvencei általában isteniek és egyszerűek egyszerre, így van ez a desszerteknél is, gondoljunk csak a panna cottára vagy a tiramisura, és ezt a sort erősíti jeges desszertjük, a semifreddo is, ami egyfajta átmenet a fagylalt és a könnyű mousse között.

Cookta - 2018.06.01.
Semifreddo, az isteni olasz jégkrém

A semifreddo egy könnyű, selymesen lágy fagyasztott édesség, valójában egy jeges hab, amihez szigorúan véve csupán 3 alapanyag – tojás, cukor és tejszín – kell csak, persze kiegészítve ízesítőkkel lesz teljes. Egyszerűen elkészíthető, ráadásul jó tulajdonsága, hogy jó előre elkészíthető, és bármikor előkapható a fagyasztóból, ha szükség van egy kis kényeztető nyalánkságra.

A semifreddo leggyakrabban vaníliás változatban készül, ebbe forgatnak gyümölcsöket vagy rétegezik gyümölcsvelővel, de a pisztáciával vagy a kandírozott gyümölcsökkel gazdagított változat is népszerű, sőtakár készíthetjük olvasztott csokival vagy Nutellával megcsorgatva. Most áfonyával készült, de eperrel, málnával is mennyei, és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.

Fontos!

A tojásokat a cukorral vízgőz fölött kell felverni, így a tojás a hőkezelés miatt sterilizálódik is, de nem túl nagy tűzön és folyamatosan verve, hogy össze ne ugorjon rántottának!

Áfonyás semifreddo

Hozzávalók:

  • 1 nagy tojás + 3 tojássárga
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 15 dkg cukor
  • 4 dl tejszín
  • 15 dkg áfonya
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja

Elkészítés: A tojást és a sárgákat egy keverőtálba tesszük a cukorral és a vanília-kivonattal együtt, és vítgőz fölé téve elektromos habverővel folyamatosan keverve kb. 8 percig verjük, amíg szép habos és egészen világos krémet kapunk, majd félretesszük kicsit hűlni.

Közben a jól behűtött tejszínt elektromos habverővel habbá verjük, az áfonyát pedig a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével pépesítjük, majd egy szűrőn áttörjük – ha zavar a darabossága, de ez el is maradhat -, ha nagyon sűrű, akkor 2-3 evőkanál vízzel lazíthatjuk.

A tejszínhabot a tojásos krémhez adjuk, és egy spatulával óvatosan, de alaposan összekeverjük. Egy kerámiatálba öntjük a felét – de használhatunk frissen tartó fóliával kibélelt őzgerinc- vagy pástétomformát is, ha majd ki akarnánk borítani tálaláskor – tetszőlegesen rácsorgatjuk a gyümölcsvelő felét, majd ráöntjük a maradék habos krémet, majd megint áfonya következik, végül egy kanállal kunkorokat, kacskaringókat rajzolunk bele.

Frissen tartó fóliával lefedjük, és 6 órára a fagyasztóba tesszük.

Tálalás előtt eltávolítjuk a fóliát, megszórjuk gyümölccsel, díszíthetjük mentalevelekkel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.