Az olasz konyha kedvencei általában isteniek és egyszerűek egyszerre, így van ez a desszerteknél is, gondoljunk csak a panna cottára vagy a tiramisura, és ezt a sort erősíti jeges desszertjük, a semifreddo is, ami egyfajta átmenet a fagylalt és a könnyű mousse között.
A semifreddo egy könnyű, selymesen lágy fagyasztott édesség, valójában egy jeges hab, amihez szigorúan véve csupán 3 alapanyag – tojás, cukor és tejszín – kell csak, persze kiegészítve ízesítőkkel lesz teljes. Egyszerűen elkészíthető, ráadásul jó tulajdonsága, hogy jó előre elkészíthető, és bármikor előkapható a fagyasztóból, ha szükség van egy kis kényeztető nyalánkságra.
A semifreddo leggyakrabban vaníliás változatban készül, ebbe forgatnak gyümölcsöket vagy rétegezik gyümölcsvelővel, de a pisztáciával vagy a kandírozott gyümölcsökkel gazdagított változat is népszerű, sőtakár készíthetjük olvasztott csokival vagy Nutellával megcsorgatva. Most áfonyával készült, de eperrel, málnával is mennyei, és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.
Fontos!
A tojásokat a cukorral vízgőz fölött kell felverni, így a tojás a hőkezelés miatt sterilizálódik is, de nem túl nagy tűzön és folyamatosan verve, hogy össze ne ugorjon rántottának!
Áfonyás semifreddo
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojást és a sárgákat egy keverőtálba tesszük a cukorral és a vanília-kivonattal együtt, és vítgőz fölé téve elektromos habverővel folyamatosan keverve kb. 8 percig verjük, amíg szép habos és egészen világos krémet kapunk, majd félretesszük kicsit hűlni.
Közben a jól behűtött tejszínt elektromos habverővel habbá verjük, az áfonyát pedig a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével pépesítjük, majd egy szűrőn áttörjük – ha zavar a darabossága, de ez el is maradhat -, ha nagyon sűrű, akkor 2-3 evőkanál vízzel lazíthatjuk.
A tejszínhabot a tojásos krémhez adjuk, és egy spatulával óvatosan, de alaposan összekeverjük. Egy kerámiatálba öntjük a felét – de használhatunk frissen tartó fóliával kibélelt őzgerinc- vagy pástétomformát is, ha majd ki akarnánk borítani tálaláskor – tetszőlegesen rácsorgatjuk a gyümölcsvelő felét, majd ráöntjük a maradék habos krémet, majd megint áfonya következik, végül egy kanállal kunkorokat, kacskaringókat rajzolunk bele.
Frissen tartó fóliával lefedjük, és 6 órára a fagyasztóba tesszük.
Tálalás előtt eltávolítjuk a fóliát, megszórjuk gyümölccsel, díszíthetjük mentalevelekkel.