Lazac ritkábban, inkább hétvégén és ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra, akkor is leginkább sütve, pedig párolva is nagyon finom és egyszerű, különösen akkor, ha a köret is mellette készül egyetlen edényben. Most krumpli és zöldborsó került mellé, épp egyszerre párolódtak tökéletesre, könnyű, friss, alakbarát, kezdők is bátran elkészíthetik!
A lazacot hajlamosak vagyunk túlgondolni, pedig ez a hal önmagában is elég karakteres, egy kis citrom, fehérbor és némi zöldfűszer elég hozzá, hogy ellenállhatatlanul finom fogás kerekedjen belőle, pofonegyszerűen. Ha friss lazacot használunk, 10 perc alatt készre párolódik a fehérbor gőzében, ha fagyasztott halfilére esik a választás, 15 perc tökéletes, ezalatt pedig a köretének szánt krumpli és zöldborsó is megpárolódik mellette.
Ízlés és kínálat szerint más zöldséggel is készíthető, a brokkoli, a spenót is jó barátja például a lazacnak, de mindenképpen jót tesz, ha friss zöldfűszereket használunk hozzá, a citrommal, a fehérborral és a hallal ezek isteni ízharmóniát alkotnak!
Serpenyős lazac vele párolt körettel
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, leöblítjük, félbe, majd szeletekre vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat öntünk, rászórjuk az újhagymát és a krumplit, majd a fagyos borsót, rárakjuk a lazacfiléket – ez is lehet fagyasztott -, ráfacsarjuk a citrom vagy lime felét, az egészet sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított friss zöldfűszerekkel, felöntjük a fehérborral, és tűzre tesszük.
Közben a maradék fél citrust felkarikázzuk, a lazacok tetejére rakjuk a szeleteket, és a serpenyőre fedőt téve, közepes lángon kb. 15 perc alatt készre pároljuk az egészet.
Azonnal tálaljuk, egy pohár könnyű fehérbor jól illik hozzá, ha az alkalom megengedi…