Puha, könnyű, textúrájában nagyon hasonlít a kenyérhez, de liszt és mindenféle szénhidrát nélkül készül, csodás találmány, ami ráadásul egyszerű és egyáltalán nem igényel különleges hozzávalót! A felhőkenyér diétázóknak és gluténérzékenyeknek is remek alternatíva a kenyér pótlására, ráadásul annyira finom, hogy magában is falatozható.
Tojás, ricotta, szódabikarbóna és egy csipet só kell csak ehhez a csodához, ami felhőkenyér névre hallgat, és remek alternatíva azoknak, akik nem szeretnének kenyeret fogyasztani életmódváltás, diéta vagy gluténérzékenység okán, vagy csak szeretnének egészségesebben étkezni. Ez a fehérjében gazdag kenyérpótló nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható, frissen és másnap is nagyon finom, sőt le is fagyasztható, majd sütőben vagy kenyérpirítóban felfrissíthető.
Használhatjuk szendvicsalapként vagy akár pizzatészta, pita helyett, ha kisebbekre készítjük, pogácsaként is tökéletes, de a tésztát ízesíthetjük zöldfűszerekkel, sajttal, fokhagymával is, a tetejére szórhatunk szezám- vagy lenmagot, reszelt parmezánt is. Érdemes kísérletezni vele, mert kiadós, gyors, egyszerű és nagyon finom!
Felhőkenyér
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, és először a fehérjéket kemény habbá verjük. A sárgákhoz adjuk a ricottát és a szódabikarbónát, sózzuk, majd a habverővel simára keverjük. Ezután a tojáshab 1/3 részét hozzáadjuk, és immár spatulával finoman összeforgatjuk, majd a maradék habot 2 részletben beleforgatjuk.
A masszából sütőpapírral fedett tepsire jó evőkanálnyi adagokat teszünk a masszából, a kanál hátával elsimítjuk kis korongokat formázva, és 150 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 25 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra vagy teljesen kihálni, kenyér helyett fogyasztjuk, de pizzaalapként, lángos, pogácsa helyett is falatozhatjuk.