Kelt tészta és sajtos, de nem pogácsa, nagyon mutatós és isteni finom, az asztal közepére kitéve pedig mindenki szakíthat belőle egy-egy tésztalabdát, amikor csak megkívánja. Ha mártogatóst is kínálunk hozzá, garantáltan hatalmas sikert arat, de mondjuk önmagában is abbahagyhatatlan...
Az aranygaluska módjára készül ez a mennyei sós kelt tészta, de sós változatban, sajttal és fokhagymával, puha és illatos, itt-ott ropogósra pirult részekkel, és ahogy a klasszikus édes, diós süti is mindig biztos befutó, a sajtos változat sem okoz majd csalódást.
Nem bonyolult elkészíteni, sajt a tésztában és a rétegek között is van, így elképesztően illatos és ruganyos, a legfinomabb melegen, egy kis pikáns paradicsomos szósszal vagy zöldfűszeres tejföllel tálalva, de akár kínálhatunk mellé kész pestót is tunkoláshoz, úgy is osztatlan sikert fog aratni!
Sajtos aranygaluska
Hozzávalók:
A tésztához:
Az összeállításhoz:
Elkészítés: A tésztához a friss élesztőt a meleg tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, félretesszük 5-10 percre. A száraz alapanyagokat – a lisztet, a fokhagyma-granulátumot, a reszelt sajtot és a sót egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, hozzáadjuk a lágy vajat és a tojást, a felfutott élesztős tejet, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük összeállítani, folyamatosan adagolva hozzá a meleg vizet, míg összeáll a tészta. Elképzelhető, hogy nem kell hozzá az egész, a lényeg, hogy ruganyos, kissé ragacsos legyen a tészta. Konyharuhával lefedve 30 percet kelni hagyjuk.
Közben az összeállításhoz egy kb. 23-25 centis kuglófformát kikenünk, lisztezünk. A vajat felolvasztjuk, a reszelt sajtot egy tálban összekeverjük a fokhagyma-granulátummal és a fehérborssal.
A tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd egy hosszú kígyóvá sodorjuk, és éles késsel kb. 40 darabba vágjuk. A tésztadarabokat lisztezett kézzel gombócokká formázzuk, beleforgatjuk az olvasztott vajba forgatjuk, és lazán az előkészített kuglófformába rakosgatjuk, rétegenként megszórjük a fűszeres reszelt sajttal. Ha végeztünk, konyharuhával letakarjuk, és még 30 percet hagyjuk kelni.
A megkelt "aranygaluskát" 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, kiborítjuk, tányérra tesszük, és tálalhatjuk is – ízlés szerint kínálhatunk hozzá mártogatós, melegen, langyosan, hidegen is nagyon finom!