A nyár egyik kedvence lehet a savanyított friss zöldség, színes, friss, ropogós, színes, tökéletesen illik mindenféle grillezett fogás mellé, de csak úgy csipegetni is nagyszerű sajtok, sonka, pástétom mellé, ráadásul tényleg egyszerű és gyors elkészíteni.
A savanyított friss zöldség nem a klasszikus értelemben vett savanyúság, nem kell nagy befőzésre gondolnunk, hanem egy remek módja, hogy még több zöldséget fogyasszunk. Nem tartható el egész évben, de könnyen elkészíthető pár perc munkával, és 2-3 hétig a hűtőben vígan elvan, és bármikor előkapható, ha épp nincs kedvünk a salátára. Szuper hamburgerbe, szendvicsekbe, hidegtálra, kerti partin szabad tűzön sült finomságok mellé, de nagyon jól passzol sajttálakhoz, hideg húsok mellé is.
A savanyításhoz legjobb almaecetet használni, ezt a hajöblítéstől a diétáig gyakran ajánlott természetes és egészséges ecetet, a fűszerekkel és az édességgel pedig ízlés és kedv szerint játszhatunk, készíthetünk egyszerre többféle fajtát is ugyanazzal az alaplével más-más fűszerekkel és zöldségekkel, csak egy kis üveggel, hogy minél színesebb és izgalmasabb legyen. Savanyíthatunk nyers sárgarépát, cukkinit, brokkolit, spárgát, patisszont, káposztát, uborkát, hagymát darabolva, fokhagymát, zsenge zöldbabot egészben, de akár koktélparadicsomot, retket is, csuda mutatós, egészséges, és izgalmasabb a megszokott savanyúságoknál – azok majd jók lesznek télen…
Savanyított friss zöldségek
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almaecetet, a vizet, a sót és a cukrot egy kisebb lábasban felforraljuk, majd még forrón tiszta üvegekben előkészített – vékonyabbra szeletelt vagy rózsáira szedett zöldségekre öntjük úgy, hogy teljesen ellepje, fűszereket adunk hozzá, majd lezárjuk, és ha langyosra hűlt a hűtőbe tesszük. Másnap már fogyasztható, és a hűtőben 1-2 hétig eláll.
Kedvenc kombinációk, amiket érdemes kipróbálni: