Forró napokra az egyik legjobb hűsítő desszert a panna cotta, csupa krém és lágyság, és bár klasszikusan tejszínnel készül, nyáron még frissítőbb, ha joghurt az alapja, és egy kis citrommal még üdébbé tesszük...
Elronthatatlanul egyszerű és villámgyorsan összeállítható kényeztető kis kanalazgatni való, sovány joghurttal és mézzel készül, így bátran sorolható az "okos" desszertek közé. Gyümölccsel tálalva az igazi, kellemesen krémes, a citromtól friss és üde, csinosan tálalva akár kerti partin is megállja a helyét, de magunknak is készíthetjük csak úgy nassoláshoz.
Az eredeti olasz panna cotta alapja tejszín, de ez nyugodtan kiváltható könnyű joghurttal, cukor helyett pedig mézzel – vagy akár más természetes édesítővel is – könnyíthetünk rajta, így is kellően selymes és lágy lesz a lehűtött krém, és sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz…
Joghurtos-citromos panna cotta
Hozzávalók:
Elkészítés: A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, hogy kellően felpuhuljanak.
A joghurtot keverőtálba tesszük, simára keverjük. A vizet a citrom reszelt héjával, a kifacsart citromlével és a mézzel egy kis forralóba tesszük, felforrósítjuk, majd a tűzről levéve beletesszük a kinyomkodott zselatinlapokat, addig keverjük, míg teljesen feloldódik, majd szűrőn át a joghurthoz öntjük, kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd poharakba vagy tálkákba, kelyhelbe öntjük, és legalább 4-5 órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, hogy kellően megdermedjenek.
A citromos-joghurtos panna cottát friss gyümölccsel – málnával, szeletelt eperrel, áfonyával – vagy akár gyümölcsraguval, szósszal tálaljuk.