A sült és a sütés nélküli sajttorta is mindig biztos sikerre számíthat, de akkor az igazán finom, ha nagyon könnyű, krémes és vastag a sajtos réteg. Ebben a sült változatban hihetetlenül lágy, szinte remegős a finom töltelék, szinte habos - a titka, hogy jól ki kell dolgozni a masszát, majd vízbe állítva, gőzben megsütni.
Pillekönnyű, nem túl édes, nagyon lágy, kellemesen citomos és vaníliás ez a sajttorta, egyszerűen összeállítható, de hosszan sül és hosszan hűl, hogy a tökéletes állagot elérje. Munka tényleg nincs sok vele, mindent a robotgép végez, de türelemre azért szükség van, viszont olyan finom, hogy megéri a várkozást.
A gőzben sütésnek köszönhetően nagyon könnyed, szinte habosra sül a vastag sajtos rész, ráadásul ebben a változatban nincs liszt – az alaptésztában zabpehely és mandula van, a krémsajtos rétegben étkezési keményítő váltja ki a lisztet, mennyei finom, főleg akkor, ha egy kis friss gyümölccsel vagy pikánsabb gyümölcsraguval tálaljuk…
Krémes sült sajttorta gluténmentesen
Hozzávalók egy 23 centis formához:
A "kekszes" alaphoz:
A sajtos réteghez:
Elkészítés: A kapcsos tortaforma alját alufóliával alaposan körbetekerjük kívülről, mert vízbe állítva, gőzben fogjuk megsütni ezt a nagyon könnyű, krémes sajttortát.
Az alaphoz a zabpelyhet, a darált mandulát és a cukrot egy késes robotgépbe tesszük, és egészen finomra őröljük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is hozzáadjuk, és tovább mixeljük, amíg darabosra, morzsásra összeáll. Beleöntjük az előkészített kapcsos tortaformába öntjük, és kanállal, ujjainkkal vagy egy pohár talpával jól lenyomkodjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és 10 percet sütjük.
Közben összeállítjuk a sajtkrémet: a krémsajtot egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel magában jól kihabosítjuk, majd mehet hozzá a cukor, és ezzel is tovább verjük, menet közben a tál faláról lekapargatjuk folyamatosan a krémet. Ha már jó habos, mehet hozzá a 2 tojás, ezzel is tovább habosítjuk, majd a hideg tejszínt is hozzáöntve még 2-3 percet verjük. Legvégül hozzáadjuk a citromlevet, a vanília-kivonatot és az étkezési keményítőt, simára keverjük, majd az elősütött alapra öntjük.
A formát egy tepsibe tesszük, felöntjük annyi forró vízzel, hogy 2-3 ujjnyi legyen a forma körül, és a 160 fokra visszavett sütőbe toljuk. Légkeverés mellett 1 órát sütjük, félidőben letakarhatjuk a tetejét lazán, nem rányomkodva alufóliával, hogy szép világos maradjon, de a gőz azért párologni tudjon.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd a hűtőbe tesszük legalább 4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára.
Tálalás előtt óvatosan leemeljük róla a peremet, és szeletelve tálaljuk – kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt vagy valamilyen gyümölcsragut, de magában is mennyei.