Egy könnyű és ízekben gazdag krumplisaláta a nyári grillpartikon tökéletes köret lehet, olyan, amit előre elkészíthetünk, mindenki szereti, és tökéletesen passzol a sütögetett húsokhoz, de pár friss zöldséggel, sajttal kísérve vega főételként is megállja a helyét a nyári napokon.
A krumplisalátát a legtöbben majonézesen ismerik, de sokkal könnyedebb és ízesebb a fűszeres lében pácolt zöldfűszeres változat, no és persze jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mégis laktat, de egyáltalán nem nehéz. Németország déli részén, illetve a cseheknél is ez a változat az elterjedtebb, istenien passzol könnyedsége és savassága okán a legtöbb sült kolbászhoz, pácolt húshoz, így könnyen a grillpartik kedvence lehet.
Az a bizonyos fűszeres lé, amiben a krumplit pácolják, hagyományosan hagyma, húsleves, mustár, ecet és cukor főzete, de a húsleves helyett használhatunk zöldséglevest is, és akkor vegetáriánius, sőt vegán étrendbe is beilleszthető. A hagyma ebben a lében megszelídül, roppanós, de már nem vad ízű, friss és kellemesen pikáns az egész a mustárnak köszönhetően, a krumpli pedig átveszi, magába szívja az összes aromát a pácból.
Könnyű krumplisaláta
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplikat enyhén sós vízben héjastul addig főzzük, amíg egy kést beleszúrva éppen puhának találjuk – a főzési idő függ a krumplik méretétől, érdemes kisebbeket választani. Leöntjük róla a vizet, felöntjük hideg vízzel, és ha már csak meleg, és nem égeti a kezünket, lehúzzuk a héjukat, a krumplikat felkarikázzuk, és egy tálba tesszük.
A lilahagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk az ecetet, a cukrot, a mustárt és a zöldséglevest, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, és tűzre téve forrásig melegítjük, majd a tűzről levéve a krumplira öntjük, összeforgatjuk, majd lefedve legalább 1 órát pihentetjük, hogy a krumpli felszívja a fűszeres levet.
A pihentett krumplinak a fűszeres páclé nagy részét fel kell innia, ha esetleg maradt még rajta-alatta, leöntjük, hozzáadunk 3 evőkanál olajat és a finomra vágott petrezselymet, összeforgatjuk, és tálalhatjuk is.
Szobahőmérsékleten a legfinomabb, ne dermedjen meg benne az olaj, ha előre elkészítjük is, vegyük ki a hűtőből tálalás előtt fél órával!