Mindannyiunk életében vannak olyan csábítások, amelyeknek nem tudunk ellenállni, holott tudjuk, hogy nem kéne... Az egyik ilyen sokak számára a mályvacukor - más néven pillecukor -, ami könnyedségében oly ártatlannak tűnik, de határozottan nem az, viszont grillen megpirítva vagy ebben a ropogós rizses nasiban annyira finom, hogy néha muszáj elcsábulni...
A rizses ropogós természetesen amerikai desszert, rice crispies a becsületes neve, és mint minden tisztességes tengerentúli édesség, egyszerűen elkészíthető, totálisan rá lehet kattani, dübörögnek benne a kalóriák, de őszintén szólva annyira finom benne, hogy egyszerre ropogós és ragacsos, mindehhez pillekönnyű és mégsem annyira édes, hogy tényleg ellenállhatatlan, és még szuperül variálható is…
Az alapja pillecukor vagy mályvacukor, valamint puffasztott rizs, némi vaj – és körülbelül ennyi. Lehet hófehér vagy rózsaszín, attól függően, milyen színű mályvacukrot használunk, de kakaóporral össze is csokizhatjuk, fűszerrel is ízesíthetjük, karamellel is turbózhatjuk, vagy keverhetünk bele színes tortadarát, ha gyermeki énünk úgy kívánja – gyerekzsúron, csajos partin úgy biztos sikert arat, de hófehéren sem lesz rá panasz…
Mályvacukros rizses ropogós
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, a papírt lekenjük olajjal, így könnyebben tudjuk majd kezelni a rizses ropogóst.
A vajat felkozkázzuk, és egy lábasba tesszük, felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a pillecukrot, és kevergetve 3-4 perc alatt felolvasztjuk, hozzáadjuk a vaníliát, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad. Csipetnyi sót és a puffasztott rizst hozzáadjuk, és most gyorsan kell kevernünk, összedolgoznunk az alapanyagokat, hogy a cukros massza és a rizsszemek tökéletesen összekeveredjenek.
A masszát az előkészített tepsibe öntjük, egy spatulával alaposan lenyomkodjuk, és 1 órát hagyjuk hűlni és dermedni, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük, és egy éles késsel feldaraboljuk szeletekre vagy kockákra. Ne legyünk türelmetlenek, melegben vagy nyirkosabb időben betehetjük hűtőbe is, ha már langyos.
Dobozba téve hosszan eláll, de valószínűleg elég gyorsan el fog fogyni…