A padlizsánt sokan azért nem szeretik, mert macerás, mert sok olaj kell hozzá, hogy kellemesen krémes legyen, mert nincs smmi íze... Ez nem igaz, csak technika kérdése a sütés, a fűszerezés pedig csodákra képes. Ez egy nagyon egyszerű, de ellenállhatatlan töltött változat, szaftos, krémes, ráadásul pofonegyszerű is!
A padlizsán imádja az olajat, szivacsos húsa bármennyit fel bír szívni, de ehhez a recepthez egyetlen cseppre sincs szükség, mégis káprázatosan krémes lesz a végeredmény. A titok annyi, hogy a félbevágott és bevagdosott padlizsánt lefelé fordítva egyszerűen csak sütőpapíros tepsiben elősütjük, majd kellően fűszeres töltelékkel gazdagítjuk.
A töltött padlizsán esetében gyakran ki kell kaparni az elősütött zöldség húsát, de ennél a görögös változatnál erre nincs szükség, egyszerűen egy kanál hátával lenyomkodjuk, majd az így képzett csónakokba betöltjük a feta sajtos, olajbogyós keveréket. Még 10 perc a sütőben, és isteni mediterrán fogást tálalhatunk – pofonegyszerű, laktató, egészséges, salátával bátran mondható diétásnak, de rizzsel vagy más körettel sem nehéz, melegen és langyosan is mennyei!
Görögös töltött padlizsán
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, a húsukat egy hegyes késsel átlósan mindkét irányban bevágjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire fektetjük a vágott felülettel lefelé, és 180 fokos sütőbe tolva 20 percig elősütjük.
Közben a lilahagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nem túl apróra felvágjuk, az olajbogyót vékony karikákra vágjuk. A fetát felkockázzuk, tálba tesszük az oregánóval, az előkészített hagymákkal és az olajbogyóval, borsot őrölünk hozzá, a tejfölt rákanalazzuk, majd óvatosan összeforgatjuk.
Az elősütött padlizsánokat megfordítjuk, egy kanál hátával lenyomkodjuk a belsejét, majd belekanalazzuk a fetás tölteléket. A sütőbe visszatolva még 10-12 percet sütjük, amíg a töltelék belesül a padlizsánba, a teteje pedig egy picit elkezd pirulni.
Azon melegében tálaljuk friss zöldsalátával, zamatos paradicsommal, de akár rizzsel, bulgurral, kuszkusszal is nagyon finom vega fogás, sőt húsok mellé sem utolsó köretnek…