Dél-Amerika és Mexikó egyik kedvenc desszertje, de Amerikában is megállíthatatlanul hódít az úgynevezett "háromtejes torta", a tres leches cake, eredeti nevén pastel de tres leches vagy torta de tres leches, ami egy nagyon könnyű piskóta, háromféle tej keverékével meglocsolva és átitatva. A piskóta átlényegül, és mennyeien krémes, léleksimogató desszert a végeredmény.
Mit jelent az, hogy háromféle tej? Jogos a kérdés: sűrített tej, sima tej és tejszín keveréke, amit a frissen kisült, még forró, megszurkált piskótára locsolnak, ez beszívja az édes, sűrű krémet, és fantasztikusan lágy süti kerekedik belőle. De itt nem állnak meg, hanem tejszínhabbal rusztikusan megpakolva és kissé megpirított kókusszal meghintve tálalják. Őrülten finom és csábító, jól behűtve frissítő és nagyon kényeztető desszert, nem véletlenül annyira népszerű.
Mivel alapvetően semleges ízű alapanyagokkal készül a pastel de tres leches, vagyis a háromtejes süti, érdemes neki egy kis karaktert is adni, ami lehet vanília, egy kis reszelt citromhéj, de igazán isteni egy kis rummal megbolondítva, ami a kókuszhoz különösen jól passzol.
Háromtejes piskótatorta – pastel de tres leches
Hozzávalók:
A piskótához:
A tejes keverékhez:
A tetejére:
Elkészítés: A piskótához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel egészen fehérre és habosra verjük. A lisztet apránként hozzászitáljuk, egy spatulával mindig átkeverve, majd egy 23 centis kivajazott, lisztezett kapcsos tortadormába öntjük, és 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük.
Közben a kókuszpelyhet – vagy reszelék is jó – egy száraz serpenyőben kevergetve kicsit megpirítjuk, majd tálkába tesszük. A tejes keverékhez a tejet, a sűrített tejet, a tejszínt és a rumot összekeverjük.
A megsült piskótát még forrón megböködjük sűrűn egy hústűvel vagy villával, merőkanállal rálocsoljuk a tejes keveréket, megvárjuk, míg beszívha és langyosra hűl, majd a hűtőbe tesszük 1 órára.
Tálalás előtt 2 dl hideg tejszínt elkezdünk habbá verni, majd hozzáadjuk a porcukort és a vaníliát, és keményre verjük.
A kapcsos tortaforma peremét leemeljük, a piskótát tálra tesszük, ráhalmozzuk a tejszínhabot, majd megszórjuk a pirított kókusszal. Szeletelve tálaljuk.