A raita szuperegyszerű, diétás, egészséges, salátaként és mártogatósként is fogyasztható, meleg napokra a legjobb frissítő, és főzés nélkül pár perc alatt összedobható. Mutatjuk a legnépszerűbb uborkás változatát, és még 3 másik isteni variációt.
A raita tulajdonképpen egy joghurtos szósz vagy saláta, ami Indiában a legnépszerűbb ételek közé sorolható, szinte mindig kerül belőle az asztalra, mert egyrészt jól mártogatható előételként valamilyen laposkenyérrel, másrészt azért, mert nagyon hűsítő, és tökéletesen ellenpontozza az indiai fűszeres fogások csípősségét, vagyis tűzoltásra is tökéletes. 😉
A raita alapja a sűrű joghurt, amihez valamilyen reszelt vagy apróra vágott nyers zöldség és friss zöldfűszer, esetleg citomlé kerül, vagyis minden esetben sovány, alakbarát és nagyon egészséges. A legnépszerűbb az uborkás-mentás változat, de készíthetjük sárgarépával, paradicsommal is, és nem kell feltétlenül csípős ételhez vagy indiai fogáshoz társítani, tökéletes kísérője bármilyen sültnek, grillfogásnak, de akár szendvicsnek, burgernek, vagy mártogatósként friss zöldségek, ropogtatnivalók mellé.
Uborka raita
Hozzávalók:
Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk és lereszeljük. A joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk fél citrom levét, és alaposan kikeverjük, jó simára és krémesre, majd hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott uborkát, a római köményt és a finomra vágott mentát, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Jót tesz neki, ha tálalás előtt 1 órát tud a hűtőben pihenni.
Változatok
Az uborka és a menta helyett mással is készíthetünk hűsítő és könnyű raitát, például:
Sárgarépa raita – 3 reszelt répa, fél citrom leve, fél csokor friss koriander, 1 kávéskanál őrölt koriandermag, 25 dkg joghurt, só, bors
Menta raita – 1 csokor menta, diónyi reszelt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg joghurt, só, bors
Paradicsom raita – 2 paradicsom apróra kockázva, 1/2 fej lilajahyma. fél citrom leve, 1/2 csokor petrezselyem, 25 dkg joghurt, só, bors