A legtöbb süteménynél nem szeretjük, ha megrepedezik a teteje, de ez a mandulás, nagyon omlós kis falatka akkor tökéletes, ha töredezett és rusztikus, belül krémes, kívül kellemesen roppanós. Nagyon egyszerű és csudafinom, mandulás és citromos, ami elsőre furcsa párosításnak tűnhet, de hihetelenül jól összepasszolnak, ráadásul pofonegyszerű és szinte szétolvadnak a szájban.
Villlámgyors és egyszerű, istenien finom ez a fehér kis pöfeteg süti, amit a legtöbben csokisan ismernek, de Olaszországban és az észak-afrikai országokban is népszerű fehér, mandulás változatban. Nagyszerű kísérő a délutáni kávéhoz vagy csak úgy elmajszolni, és pont a csúnyasága, töredezettsége, a szexi ráncossága adja a lényegét.
Belül nagyon puha és omlós, kívül finoman roppanós, a porcukros réteg kiemeli a töredezettségét, ami olyan ellenállhatatlanná teszi. A kezdők legjobb barátja ez a recept, mert nagyon egyszerű és gyors, és akkor jó, ha minél ráncosabb és rusztikusabb. 🙂 És még liszt sem kell hozzá, vagyis gluténmentes.
Mandulás pöfeteg
Hozzávalók kb. 30 kis kekszhez:
Elkészítés: A darált mandulát, a cukrot, az étkezési keményítőt, a citrom reszelt héját és a sütőport egy tálba tesszük, összekeverjük, majd hozzáadjuk a baracklekvárt, a tojásfehérjét és az olvasztott vajat, kézzel összedolgozzuk homogén masszává, és 10 percre a hűtőbe tesszük.
A masszából diónyi golyókat formázunk, porcukorban meghempergetjük, majd sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, ujjbeggyel kicsit lenyomkodjuk, és 180 fokos sütőbe tolva 13-15 perc alatt megsütjük, majd kivéve hagyjuk kicsit pihenni, mert ilyenkor még félig nyersnek, lágynak tűnnek, de kihűlve tökéletes állagúak lesznek.
Kihűlés után jól záródó dobozban 2-3 hétig nagyon finom és omlós marad, bármikor csipegethetünk belőle. 😉