Egyszerű és húsmentes tészta készült ebédre sok-sok paradicsommal, friss bazsalikommal, sajttal, és bevallom, ebben a nagy melegben nem is vágytam másra. Igaz, a sütőt be kellet hozzá kapcsolni, de mivel ez még a kora reggeli órákban történt, így nem jelentett gondot.
A paradicsomos tészta sok helyen gagyi és alulértékelt, de friss és lédús, aromás paradicsommal a nyár egyik csodája szerintem. Egyszerű, de nagyszerű, a zamatos paradicsom és a fűszerek miatt tökéletes nyári fogás, ami szerintem kihagyhatatlan nyáron, szabadföldi, édes paradicsomból.
Mire a paradicsomos szósz elkészült, a tészta is megfőtt, majd sütőformába rétegezve került a sütőbe. Kb. fél óra múlva pedig már el is készült, ebédidőre pedig éppen fogyaszthatóra, langyosra hűlt. Igaz, én akár hidegen is megeszem, mert annyira finom. 🙂
Paradicsomos-sajtos tészta
Hozzávalók:
Elkészítés: A paradicsomból tegyünk félre pár darabot, a többit pedig daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikomot nagyjából vágjuk össze. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, majd keverjük hozzá a nagyjából összevágott bazsalikomot, és néha megkeverve, főzzük kb. 20 percig. Amikor a paradicsom készre főtt, vegyük le a tűzről, majd turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük.
Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le, adjuk hozzá a pürésített paradicsomszószt, és keverjük alaposan össze.
Ezután egy sütőformába vagy tepsibe tegyük bele a paradicsomos tészta felét, szórjuk meg reszelt sajttal, majd öntsük rá a maradék tésztát. A félretett paradicsomokat vékonyan szeleteljük fel, majd helyezzük a tésztára, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, hogy a sajt ráolvadjon, és a teteje szép színt kapjon.
Tálalás előtt a sütőből kivett tésztát hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük tányérra, szórjuk meg friss bazsalikommal, majd úgy kínáljuk.