Tudjuk, hogy a saláta egészséges és jót teszünk vele magunknak, ha a friss zöldségeket ebben a formában fogyasztjuk, de azért elég hamar monotonná tud válni, ha nem viszünk bele valamilyen kis csavart. 5 olyan ötletet mutatunk, amivel felvidítható és izgalmasabbá tehető bármilyen friss saláta.
Szerencsére nyáron jól el vagyunk látva mindenféle ropogós és színes, csupa vitamin zöldséggel, de magukban azonban még a legnagyobb salátaimádók is hamar elunják őket. Pár aprósággal viszont nagyon jól feldobhatjuk őket, és teljesen új ízeket és textúrákat adhatunk nekik.
1. Legyen még ropogósabb!
Bármilyen salátát készítsünk is, 1-2 kanál ropogós mag új dimenzióba emeli, és nem kell nagy dolgokra gondolni. Szezámmag, napraforgóbél, tökmag, egy kis lenmag, de akár még a mák is tökéletes salátára szórva, de pirított földimogyoró is nagyon jól passzol a legtöbb salátához. Emellett dió, mandula, pisztácia is tökéletes, ezek ráadásul egészségesek is, de akár pár ropit vagy sós kekszet is a tetejére morzsolhatunk kenyérkocka vagy kruton gyanánt…
2. Játék az olajokkal
A leggyakrabban olívaolajat használunk a saláták öntetéhez, de ezt nagyon jó néha más, aromásabb olajakkal részben vagy teljesen kiváltani, egész más ízélményt kapunk, ha például szezámolajjal, tökmagolajjal vagy dióolajjal bolondítjuk meg a salátánkat. Ezek hűtőben nagyon sokáig elállnak, de ha sajnálunk rá beruházni, akkor használhatjuk például az aszalt paradicsom fűszerolaját, vagy készíthetünk mi magunk is házi fűszerolajat bármilyen zöldfűszerrel, fokhagymával, kis csilivel.
3. Színesítsünk gyümölcsökkel!
Akik szeretik az édes-sós ízek kontrasztját, azok a végtelenségig játszhatnak a különféle gyümölcsökkel. Kockázott dinnye, őszibarack, körte, alma, maréknyi málna vagy áfonya új életre kelti a salátát, de ananász és mangó is remekül passzol egy egzotikusabb ízvilágú salihoz, de akár az öntetet is megbolondíthatjuk pár szem összetört málnával vagy egy kanálja málnadzsemmel…
4. A friss zöldfűszerek csodát tesznek
A salátáknál egész varázslatos a hatása a friss zöldfűszernek, megtölti üdeséggel és rengeteg aromával, legyen az petrezselyem, snidling, bazsalikom, kapor, koriander vagy menta, de a tárkony és a zsálya is szuper salátába, érdemes ezeket az ablakpárkányon vagy az erkélyen nevelgetni, hogy mindig frissen kéznél legyenek!
5. A sült csicseriborsó mindig nyerő
Nassolnivalónak, de salátába szórva is remek a sült csicseriborsó, amit bármilyen ízvilágra hangolhatunk. Minimális munkával ez az egyik legegészségesebb és legfinomabb snack, beszélgetéshez, filmnézéhez is, de a salátánknak is ad egy kis plusz tartalmat, ízeket és plusz fehérjét, és sokkal gazdagabbá, izgalmassá teszi így!